Πλημμύρισε και από οργή το Κριμσκ

Πλημμύρισε και από οργή το Κριμσκ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα γήπεδο, λίγο έξω από το Κριμσκ, τα συνεργεία άνοιξαν 46 καινούργιους τάφους για ισάριθμα θύματα των πλημμυρών του προηγούμενου Σαββάτου. Οι κάτοικοι, που περιμένουν να τους πουν το τελευταίο αντίο, έχουν να διηγηθούν τη δική τους ιστορία από τη θεομηνία, όταν ξαφνικά το νερό εφόρμησε στα σπίτια τους κι έφτασε τάχιστα στα δύο μέτρα ύψος εγκλωβίζοντάς τους. Ποτέ, λένε, δεν θα ξεχάσουν τα ουρλιαχτά των γειτόνων τους που έσκιζαν το σκοτάδι. Οταν, λίγες ώρες αργότερα, οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι γνώριζαν τον κίνδυνο πλημμύρας πολλές ώρες νωρίτερα αλλά δεν έκαναν το παραμικρό για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους που κοιμούνταν, τους πλημμύρισε η οργή.

Οι πλημμύρες σε αυτή την πόλη των 57 χιλιάδων κατοίκων της νότιας Ρωσίας είναι η πρώτη θεομηνία που έπληξε τη χώρα μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην πραγματικότητα λειτούργησαν ως μια δοκιμή για την αποτελεσματικότητα των αντανακλαστικών της πολιτείας. Ενα «τεστ» που άφησε πίσω του 172 νεκρούς.

Μέσα στο κατεστραμμένο ζαχαροπλαστείο, όπου όλα σκεπάζονται από την απαίσια μυρωδιά της σήψης, ο Σεργκέι Βικτορόβιτς διηγείται πώς ξύπνησε ξαφνικά κι ένιωσε υγρασία στο κρεβάτι του. Απλώνοντας το χέρι για να πιάσει το τηλέφωνο αντιλήφθηκε ότι τα πάντα είχαν καλυφθεί από τα νερά. «Αν γνώριζαν τόσες ώρες νωρίτερα τι επρόκειτο να συμβεί, γιατί δεν μας προειδοποίησαν; Τι είμαστε, κομμάτια κρέας; Δεν είμαστε άνθρωποι; Είμαστε νέοι, κολυμπήσαμε. Οι γιαγιάδες, όμως, τι απέγιναν; Αραγε πόσες πνίγηκαν;» Αυτό το ερώτημα δεν του επέτρεψε να κρύψει την οργή του κατά τη συνάντηση με τον κυβερνήτη της πολιτείας Αλεξάντρ Τκατσέφ, την Κυριακή. «Εάν δεν τον προστάτευε η αστυνομία θα του πετούσα πέτρες.»

Οποιες και να είναι οι συνέπειες της τραγωδίας, μία επίσκεψη στο Κριμσκ αποκαλύπτει το βαθύ χάσμα που άνοιξε ανάμεσα στον λαό και την κυβέρνηση. Ο Πούτιν κατέβαλε προσπάθειες να μην επαναλάβει τα σφάλματα του παρελθόντος, όπως όταν επισκέφθηκε τους πυρόπληκτους του 2010 για να δώσει αποζημιώσεις και μια γυναίκα εμφανίστηκε φωνάζοντας: «Ζητήσαμε βοήθεια. Σε εμπιστευτήκαμε». Αυτή τη φορά επιθεώρησε την περιοχή από αέρος και απαίτησε ολοκλήρωση της ανάκρισης έως τα τέλη της εβδομάδας.

Οι ομοσπονδιακές αρχές, πάντως, παραδέχονται ότι η μη προειδοποίηση των κατοίκων ήταν μείζον σφάλμα και ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας απομακρύνθηκε τη Δευτέρα. Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει διαρκώς, ενώ ομάδες ψυχολόγων προσπαθούν να βοηθήσουν τους πληγέντες. Ωστόσο, αυτό δεν γλύκανε τους κατοίκους του Κριμσκ.

Στο αυτοσχέδιο κοιμητήριο στην άκρη της πόλης συγκεντρώνεται κόσμος για να πει το τελευταίο αντίο σε κάποιους από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους. Πολλά από τα θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας και πνίγηκαν μαζί, όπως μια μητέρα που βρέθηκε νεκρή με το μωρό της στην αγκαλιά. Ο αιδεσιμότατος Βαλερί Τσενένκο έχει έρθει από τη γειτονική πόλη Ιλσκι για να τιμήσει τα θύματα της τραγωδίας. Οπως λέει, o κόσμος αμφισβητεί την πίστη του στον Θεό, αλλά έχει χάσει εντελώς και την εμπιστοσύνη του στις Αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή