Ο υπέρμετρος πλούτος δυσκολεύει τον Ρόμνεϊ

Ο υπέρμετρος πλούτος δυσκολεύει τον Ρόμνεϊ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έννοια «υπερβολικά πολλά χρήματα» δεν υπάρχει, ιδίως στην αμερικανική πολιτική. Ομως, την εβδομάδα που πέρασε, οι Ρεπουμπλικανοί άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τα πολλά χρήματα μπορεί να έχουν τα μειονεκτήματά τους. H αποκάλυψη ότι ο Ρόμνεϊ πιθανότατα διοικούσε την Bain Capital όχι μόνο ώς το 1999, όπως δηλώνει, αλλά και την περίοδο που οι εξαγορασμένες από την Bain εταιρείες πτώχευαν ή προχωρούσαν σε μαζικές απολύσεις κλείνει μία εβδομάδα γεμάτη καταστροφικές ειδήσεις. Από τις εικόνες επενδυτικών κεφαλαίων που λυμαίνονται όποιες εταιρείες πέσουν στα νύχια τους, στα πολυτελή ταχύπλοα, στους offshore λογαριασμούς στα νησιά Κέιμαν ώς τις υπερεπαύλεις των Χάμπτονς, οι ειδήσεις της εβδομάδας δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του Ρόμνεϊ, το απαύγασμα συμβιωτικής σχέσης βαθύπλουτων – Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Οι φωτογραφίες της οικογένειας Ρόμνεϊ σε πολυτελές σκάφος σε λίμνη του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στην αξίας πολλών εκατομμυρίων έπαυλή τους, ήταν συγκλονιστικές ως προς την άγνοια της πραγματικότητας. Υπολογίζοντας έξυπνα, αντιθέτως, η οικογένεια Ομπάμα απέφυγε τις καθιερωμένες διακοπές στο Κέιπ Κοντ (θέρετρο όπου συχνάζει η ανώτερη μεσαία τάξη, καμία σχέση με την έπαυλη του Ρόμνεϊ). Αντ’ αυτού, ο Ομπάμα φωτογραφήθηκε να επισκέπτεται γηροκομείο στην κρίσιμη για τις εκλογές του Νοεμβρίου πολιτεία του Οχάιο.

Φορολογικοί παράδεισοι

Εν συνεχεία, μάθαμε για τα χρήματα του Ρόμνεϊ στους φορολογικούς παραδείσους των νησιών Κέιμαν, στις Βερμούδες και στην Ελβετία, των οποίων το συνολικό ύψος πιθανώς ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Είναι αδύνατο να ισχυριστεί κανείς ότι το ζεύγος Ρόμνεϊ φοροδιαφεύγει μέσω offshore, λόγω της μυστικότητας που περιβάλλει αυτού του είδους τις επενδύσεις. Τα προνόμιά τους, όμως, έγιναν ορατά σε όλους όταν μαθεύτηκε ότι οι Ρόμνεϊ διατηρούν «από 20 ώς 101 εκατ. δολάρια» σε αποταμιευτικό λογαριασμό με ευνοϊκή φορολογία, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για τη μεσαία τάξη και έχει ανώτατο όριο εισφορών μερικές χιλιάδες δολάρια ετησίως. O μέσος άνθρωπος μπορεί να μην καταλαβαίνει με ποιον τρόπο μπόρεσε ο Ρόμνεϊ να αποκτήσει νομίμως όλες αυτές τις φοροαπαλλαγές, αλλά καταλαβαίνει την αδικία του πράγματος.

Επειτα απ’ όλα αυτά, ο Ρόμνεϊ συνέχισε απτόητος, συναντώντας την αφρόκρεμα του τόπου, σε προεκλογική εκδήλωση για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του, που είχε οικοδεσπότη τον διάσημο δισεκατομμυριούχο Ντέιβιντ Κοκ στα Χάμπτονς.

«Ο Ρόμνεϊ είχε 16 δισεκατομμυριούχους, εγώ μόνο έναν», είπε ο Νιουτ Γκίνγκριτς εξηγώντας πώς έχασε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. H κυριαρχία των υπερπλουσίων σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικανοί όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία του υπόλοιπου 99,9%, αλλά και δεν κατανοούν γιατί αυτό είναι πρόβλημα. H ευγένεια του παλιού χρήματος, των Μπους, των Κένεντι και των Ρούσβελτ έχει αντικατασταθεί από τις κολοσσιαίες περιουσίες των hedge funds, των επενδυτικών κεφαλαίων που κουρσεύουν εταιρείες και των παγκοσμιοποιημένων εταιρειών.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς την προσήλωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο βαθύτατα αντιδημοφιλές φορολογικό σχέδιο Ράιαν, που σαρώνει τις παροχές υγείας και τα επιδόματα απορίας, ενώ προσφέρει νέες φοροαπαλλαγές στους πλούσιους; Τι μέλλον έχει ένα κόμμα σε μια δημοκρατία όταν δεν μπορεί πια ούτε να καταλάβει, πόσω μάλλον να προωθήσει, την ευημερία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών;

Η κυβέρνηση Ομπάμα έπιασε επιτέλους το υπονοούμενο και αποφάσισε να τοποθετηθεί στο πλευρό των προοδευτικών δυνάμεων, επιτιθέμενη στην εισοδηματική ανισότητα. Τα πολλά χρήματα των αντιπάλων ίσως αποτελέσουν, κατά ειρωνικό τρόπο, την απάντηση στις προσευχές των Δημοκρατικών.

Μάχη στήθος με στήθος με 47% έκαστος οι δύο μονομάχοι

Στήθος με στήθος μάχεται ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του δικτύου ABC και της εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου. Τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι δύο υποψήφιοι αποσπούν 47% των προτιμήσεων έκαστος. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η μάχη θα παραμείνει στην κόψη του ξυραφιού ώς τον Νοέμβριο. Τα δύο τρίτα των Αμερικανών θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο, η πλειοψηφία αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί ο Μπαράκ Ομπάμα τα καθήκοντά του, καθώς και τους χειρισμούς του στην οικονομία, την υγεία και τη μετανάστευση. Αντιθέτως, υπέρ του Ομπάμα λειτουργεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία ζητεί αύξηση των κρατικών δαπανών, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία, αντί μείωση του ελλείμματος, την οποία προωθεί ο Ρόμνεϊ. Το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι συναντώνται στο 47-47 δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει κάτι σοβαρό από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Από τις 13 δημοσκοπήσεις της τελευταίας χρονιάς, μόνο σε δύο εμφανίστηκε κάποιος από τους δύο υποψηφίους να ξεχωρίζει πέρα από τα όρια του στατιστικού σφάλματος. O Ομπάμα κερδίζει τον Ρόμνεϊ στον «δείκτη ενθουσιασμού», αφού το 51% των υποστηρικτών του τον υποστηρίζουν «με μεγάλο ενθουσιασμό», αντί 38% που τρέφουν παρόμοια συναισθήματα για τον Ρόμνεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή