Ο Μπερλουσκόνι κοντά στην επιστροφή

Ο Μπερλουσκόνι κοντά στην επιστροφή

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τελευταία φορά που τόσα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν όταν είχε παραιτηθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού. Οκτώ μήνες αργότερα, τα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πρωθυπουργία – και μάλιστα κατόπιν λαϊκής επιθυμίας. O 75χρονος Μπερλουσκόνι λέει ότι αυτοί που τον έπεισαν να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική ήταν οι Ιταλοί επιχειρηματίες. «Πολλοί ζητούν από τον πρόεδρο Μπερλουσκόνι να κατέβει στις εκλογές. Εγώ είμαι ένας από αυτούς», είπε ο Αντζελίνο Αλφανο.

Μέλος του επιτελείου του υποβάθμισε το θέμα, αλλά δεν το διέψευσε. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εκλογές ούτε προεκλογική εκστρατεία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχει αποσυρθεί, είναι ακόμη στην πολιτική», είπε. «Είναι αδύνατο να ξέρουμε για ποιο αξίωμα θα είναι υποψήφιος, γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική κατάσταση και από τις πολλαπλές συμμαχίες που θα σχηματιστούν, δεν είναι ώρα για λεπτομέρειες. Θεωρεί όμως απαραίτητο να υπάρξει θεσμική μεταρρύθμιση στην Ιταλία ώστε να μπορέσει η επόμενη κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της».

Αυτό τον μήνα το ιταλικό κόστος δανεισμού σχεδόν επέστρεψε στα μη βιώσιμα επίπεδα στα οποία βρισκόταν όταν ο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε προς όφελος του Μάριο Μόντι. O Μπερλουσκόνι παρακολουθεί στενά την αλλαγή διαθέσεων του εκλογικού σώματος εναντίον της κυβέρνησης Μόντι, η διακυβέρνηση του οποίου έχει κάνει τους Ιταλούς να νιώθουν φτωχότεροι και το ίδιο ανασφαλείς για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που τιμωρούν όλα τα ιταλικά κόμματα, δίνουν 10% στο κόμμα του Μπερλουσκόνι αν ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος και 28% αν είναι. O Μόντι, που έχει τη διστακτική υποστήριξη των μεγάλων κομμάτων, αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία ώς τις εκλογές της άνοιξης του 2013. Την Τρίτη απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του μετά το 2013, αλλά θα διατηρήσει την ικανότητα παρέμβασής του, ως γερουσιαστής διά βίου.

Οποιεσδήποτε μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν από μια άγνωστη μεταβλητή, που δεν είναι άλλη από τον εκλογικό νόμο. Κάποιοι σχολιαστές είπαν ότι σε κάθε περίπτωση η Ιταλία πρέπει να προχωρήσει μπροστά, όχι να επιστρέψει στην προ 18 ετών εποχή, όταν ανέλαβε ο Μπερλουσκόνι για πρώτη φορά την εξουσία. Αλλά ο Μικέλε Μπραμπίλα έγραψε στην εφημερίδα «Στάμπα» ότι η επιστροφή του είναι κάτι φυσιολογικό. «Ενας άνδρας σαν τον Μπερλουσκόνι δεν θα μπορούσε να αρκεστεί στον ρόλο του σοφού γέροντα και να δεχθεί ότι κάποιος άλλος μπορεί να είναι καλύτερος», επεσήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή