Τι γράφει ο ξένος Τύπος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FINANCIAL ΤΙΜΕS

Τραπεζική ένωση

Η θέση των λεγόμενων φιλοευρωπαϊστών στερείται συνοχής. Ισχυρίζονται ότι η τραπεζική ένωση δεν είναι τίποτα το σημαντικό, ότι δεν θα υπάρξει μεταφορά πόρων και ότι δεν πρόκειται η Γερμανία να αναλάβει τα χρέη άλλων. Ομως, μια ορθώς δομημένη τραπεζική ένωση φυσικά και προϋποθέτει μόνιμες μεταβιβάσεις πόρων, όπως και μια ορθώς δομημένη δημοσιονομική ένωση. H ιδέα ότι η κρίση της Ευρωζώνης μπορεί να επιλυθεί χωρίς κάποιου είδους μεταβιβαστικές πληρωμές αποτελεί απλώς παραλήρημα. Οι σημερινοί φιλοευρωπαίοι οικονομολόγοι προσποιούνται τους ρεαλιστές. Απορρίπτουν προτάσεις που δεν είναι πολιτικά αποδεκτές, όπως τα ευρωομόλογα ή την συμμετρική προσαρμογή σε όλη την Ευρωζώνη. Για τον ίδιο λόγο υποστηρίζουν τους κανόνες για το έλλειμμα, παρόλο που ουδέποτε έφεραν αποτελέσματα, για τον ίδιο λόγο διαφωνούν και με την αλλαγή του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι φιλοευρωπαϊστές είναι ανίκανοι να υπερασπιστούν δημοσίως την ιδέα ότι η νομισματική ένωση απαιτεί τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση με δυνατότητα κοινής φορολόγησης και πολιτική ένωση με βουλή ανεξάρτητη από τα κράτη-μέλη. Οι ευρωσκεπτικιστές τα απορρίπτουν όλα αυτά, οι φιλοευρωπαίοι απλώς μιλούν θολά.

CΝΒC

Καναρίνι στο ορυχείο

Η κρίση χρέους που μαστίζει την Ελλάδα, η επικρατούσα πολιτική κατάσταση και οι συνέπειες που έχουν αυτές οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη ενδεχομένως να μην απασχολούν νυχθημερόν τους επενδυτές, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να αγνοηθούν. Αυτό επισημαίνει ο αναλυτής της Bank of New York Mellon. Κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους. Θα μπορούσε κανείς να αδιαφορήσει για το ελληνικό πρόβλημα πιστεύοντας ότι η χώρα και η οικονομία της δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό τμήμα της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα, ωστόσο, υπήρξε το καναρίνι στο ορυχείο, ένας «οιωνός» για όλα όσα επακολούθησαν στην περιοχή. Για άλλη μια φορά τα οικονομικά στη μεσογειακή χώρα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Η επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας δεν θα εκταμιευθεί νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Κατά πάσα πιθανότητα, η Αθήνα θα πρέπει να αναζητήσει χρήματα σε πλειστηριασμούς για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Ο οίκος Moody’s, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ανέφερε ότι οι πιθανότητες να αποχαιρετήσει η Αθήνα τη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έχουν αυξηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή