Νέα μόδα για ζωόφιλους

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα μόδα έχει καταλάβει τους Αμερικανούς ζωόφιλους που επιθυμούν το καλοκαίρι να είναι δροσερό τόσο για τους ίδιους όσο και για τα αγαπημένα τους σκυλιά. Την ίδια στιγμή, θέλουν να περάσουν ένα καλοκαίρι συναρπαστικό.

Και όπως φαίνεται τα καταφέρνουν διοργανώνοντας αγώνες «άλματος από εξέδρα» (dock jumping) για τα σκυλιά. Οι κανόνες του εντυπωσιακού αθλήματος είναι απλοί. Το μόνο που έχει να κάνει το σκυλί είναι να πηδήσει από μία μικρή εξέδρα που βρίσκεται περί τα 60 εκατοστά από την επιφάνεια του νερού σε μια δεξαμενή με βάθος 1,2 μέτρα. Δεν πρόκειται για ένα άθλημα υψηλών απαιτήσεων, αλλά περισσότερο για καλοκαιρινή διασκέδαση. Στους αγώνες Summer Splash, που διοργανώθηκαν πριν από μερικές ημέρες στο κέντρο εκπαίδευσης Tails Up Farm του Σικάγου, συμμετείχαν 150 σκύλοι που κρίθηκαν για την ποιότητα του άλματός τους στο νερό. Για να λάβει ένα τετράποδο μέρος στους αγώνες, το μοναδικό προσόν που πρέπει να έχει είναι παιχνιδιάρικη διάθεση και άψογο στυλ. Καθαρόαιμα και ημίαιμα σκυλιά είναι εξίσου ευπρόσδεκτα.

Οι κατηγορίες όπου μπορεί να διαγωνιστεί κάθε αθλητής είναι πολλές. Στην κατηγορία Big Air κερδίζει το σκυλί που θα πηδήξει μακρύτερα, στο Εxtreme Vertical (ακραίο κάθετο άλμα, ο διαγωνιζόμενοι εφορμούν για να αρπάξουν ένα παιχνίδι που βρίσκεται 2,4 μέτρα από την επιφάνεια της δεξαμενής, ενώ στο Speed Retrieve (ταχεία ανάκτηση) μετριέται η ταχύτητα με την οποία το σκυλί κολυμπάει για να φέρει στον ιδιοκτήτη κάποιο αντικείμενο που του πέταξε στο νερό. Μπορεί τα σκυλιά να έχουν φυσικό ένστικτο να φέρνουν πίσω ό,τι τους πετάξει κανείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμα να πηδήσουν στο κρύο νερό για να το κάνουν. Στο Summer Splash του Μαΐου, παραδείγματος χάριν, δεν ήταν λίγοι οι «αθλητές» που ανέβηκαν στην εξέδρα, την μύρισαν, κοίταξαν με απορία τα αφεντικά και αποχώρησαν. Σύμφωνα με τους κανόνες, το ζώο πρέπει να πηδήσει αυτοβούλως στο νερό, αν και ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να πετάξει κάποιο αγαπημένο παιχνίδι ή αντικείμενο προκειμένου να το πείσει.

Οι παθιασμένοι

«Εδώ δεν υπάρχουν επαγγελματίες. Είναι τα ζώα που μας συντροφεύουν στα σπίτια μας», λέει η διοργανώτρια του αγώνα στο Σικάγο. «Δηλαδή, δεν είναι ένας αγώνας για να τον πάρεις σοβαρά».

Το άθλημα, άλλωστε, δεν επιφυλάσσει βαρύτιμα τρόπαια για τους νικητές. Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Ομιλος, ωστόσο, αναγνωρίζει τις διακρίσεις που λαμβάνει ένα σκυλί στους αγώνες αυτούς. Πέρυσι δόθηκαν 310 τέτοιες διακρίσεις.

Κάποιοι παθιασμένοι φίλοι του αθλήματος ταξιδεύουν στις τέσσερις γωνιές των ΗΠΑ προκειμένου να λάβουν μέρος, να κερδίσουν αναγνώριση, βραβεία και να σπάσουν ρεκόρ, κυρίως, όμως, για να διασκεδάσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή