ΚΟΣΜΟΣ

Πεδίο συγκρούσεων η Δαμασκός

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) έχουν μετατραπεί τα προάστια της Δαμασκού από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Πηγές προσκείμενες στη συριακή αντιπολίτευση ανέφεραν ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης τεθωρακισμένα και μεταγωγικά του στρατού αναπτύσσονται σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της Δαμασκού. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, εκτιμούσαν ότι οι μάχες για τον έλεγχο των συνοικιών Αλ Μιντάν, Τανταμόν, Κφαρ Σούσα και Τζομπάρ της συριακής πρωτεύουσας μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Εκατοντάδες στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα, αναπτύσσονταν χθες στους δρόμους της ιστορικής συνοικίας Αλ Μιντάν της Δαμασκού, τμήμα της οποίας τελούσε από το μεσημέρι της Κυριακής υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι στρατιώτες κινούνταν αργά χθες το απόγευμα στους κεντρικούς δρόμους της συνοικίας, που είχε κυριολεκτικά ισοπεδωθεί κατά τη διάρκεια της συριακής εξέγερσης κατά των Γάλλων αποικιοκρατών (1925-1927), ενώ οι αντάρτες έπαιρναν θέσεις μάχης στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της υποβαθμισμένης σουνιτικής συνοικίας Ναχρ Αϊσέ, νότια της επίσης σουνιτικής Αλ Μιντάν, έστησαν οδοφράγματα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με το Αμμάν της Ιορδανίας σε μια προσπάθεια να δυσκολέψουν τον ανεφοδιασμό των κυβερνητικών δυνάμεων.

Μιλώντας στο Ρόιτερς, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για αιματηρές συγκρούσεις στη γειτονική με τη Μιντάν συνοικία, Αλ Ζάχρα αλ Τζαντίντα. «Ο στρατός επιχειρεί να εισέλθει στην Αλ Μιντάν από τουλάχιστον δύο εισόδους», ισχυρίστηκε το μέλος των τοπικών επιτροπών συντονισμού της επανάστασης, Ραντίμ. «Οι αντάρτες προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην Αλ Ζάχρα αλ Τζαντίντα, καθηλώνοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις», πρόσθεσε, χωρίς να αποκαλύψει το επίθετό του. Αλλοι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι ο άμαχος πληθυσμός εγκαταλείπει τη συνοικία της Τανταμόν, η οποία είχε από νωρίς χθες το πρωί μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τη συντριπτική του πλειονότητα να αναζητεί καταφύγιο στο παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων της Γιαρμούκ.

Την ίδια στιγμή, οι πιθανότητες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης εξανεμίζονται, καθώς η Ρωσία κατηγόρησε χθες ανοιχτά τη Δύση ότι προσπαθεί να εκβιάσει αποτελέσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απειλώντας με νέες κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει το ψήφισμα που προωθούν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία για τη διεύρυνση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία όσο αυτό εμπεριέχει την απειλή νέων κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του πρόεδρου της χώρας, Μπασάρ Ασαντ. Ο κ. Λαβρόφ, μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «μη ρεαλιστικές» τις εκκλήσεις για αποκαθήλωση του προέδρου Ασαντ. «Δεν είναι θέμα αν μας αρέσει ή όχι ο πρόεδρος Ασαντ», δήλωσε. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία, όχι επειδή εμείς τον προστατεύουμε, αλλά διότι τον υποστηρίζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού», κατέληξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.