Τι γράφει ο ξένος Τύπος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FRANKFURTER ΑLLGΕΜΕΙΝΕΤο νόμισμα και η ένωση

Οι ελπίδες για το μέλλον της Ευρώπης επικεντρώνονται σε μία «πολιτική ένωση», παρόλο που το περιεχόμενό της είναι και ασαφές και αμφιλεγόμενο. Τo ευρώ προέκυψε εξαιτίας της γαλλικής ματαιοδοξίας και της ακατανόητης αδυναμίας του Χέλμουτ Κολ να εκτιμήσει τις επιπτώσεις ενός κοινού νομίσματος. Αν αποτύχει το ευρώ δεν θα αποτύχει ολόκληρη η Ευρώπη, παρά μόνο το παράτολμο εγχείρημα που έθεσε σε κίνηση η συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι επίσης ανιστόρητο να συνδέουμε το κοινό νόμισμα με ζητήματα ειρήνης ή πολέμου.

Το 1914, όταν ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ευρώπη είχε de facto κοινό νόμισμα, καθώς όλα της τα νομίσματα είχαν προσδεθεί με σταθερές ισοτιμίες στον χρυσό. Εξάλλου, η χρήση κοινού νομίσματος δεν απέτρεψε ούτε τον αμερικανικό ούτε τον ισπανικό εμφύλιο, αλλά ούτε και τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Το νόμισμα δεν είναι συγκολλητική ουσία για τη δημιουργία κρατικής οντότητας. Αυτό που θα πρέπει να κάνει τώρα το Βερολίνο, είναι να θέσει στο τραπέζι το σχέδιο για τη μετατροπή της Γερμανίας σε κρατίδιο της ομοσπονδιακής Ευρώπης. Αν της θέταμε το δίλημμα να χάσει την εθνική της κυριαρχία ή να χάσει το ευρώ, η Γαλλία σίγουρα θα διάλεγε το δεύτερο.

ΤΗΕ GLOBE AND ΜΑΙL

Μικρότεροι κίνδυνοι

Σήμερα μπορεί να προβλέψει κανείς με αρκετή ασφάλεια ότι η Ευρωζώνη δεν θα κατακερματιστεί. Επίσης, καμιά από τις τράπεζες που διαδραματίζουν ρόλο στη διατήρηση του συστήματος δεν θα καταρρεύσει, ούτε και μοιάζει πιθανή η χρεοκοπία κάποιας μεγάλης χώρας στο εγγύς μέλλον. Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα και οι προσπάθειες δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης αποδεικνύουν ότι τόσο η πολιτική βούληση όσο και η θέληση των λαών για τη διατήρηση της Ε.Ε. δεν έχει καμφθεί. Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών, εξάλλου, δείχνει ότι τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα θα επιβιώσουν, ενώ η αποσύνδεση των προβλημάτων των τραπεζών από τα δημοσιονομικά ζητήματα εξασφαλίζουν ότι κανένα μεγάλο κράτος δεν θα χρεοκοπήσει. Παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλλουν κράτη και φορείς, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε περισσότερο από περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη. Κανένα από τα μέτρα που λαμβάνονται δεν πρόκειται να ενισχύσουν τις αγορές ή να πυροδοτήσουν σταθερή ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτοί που έχουν επωμισθεί τη χάραξη πολιτικής υποδεικνύουν ότι γενικότερα οι κίνδυνοι, τουλάχιστον όσον αφορά στην Ευρώπη, δεν είναι τόσο μεγάλοι όσο είχε αρκετά εκτιμηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή