Υστερία κατοίκων στη Νάπολη

Υστερία κατοίκων στη Νάπολη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται εκτενείς αναφορές στην «τραγωδία» της Νάπολης, την εισβολή των πελώριων κατακόκκινων, αμερικανικών κατσαρίδων. Τα σιχαμερά έντομα όχι μόνο αφάνισαν τις μαύρες συγγενείς τους που ανέκαθεν υπήρχαν στη Νάπολη, αλλά πιθανότατα θα μεταδώσουν θανατηφόρους ασθένειες.

Οι δημοτικές και υγειονομικές αρχές διέψευσαν επανειλημμένως τις κινδυνολογικές αναφορές των ΜΜΕ. Ομως, η θερινή περίοδος -κατά την οποία ακμάζουν οι κατσαρίδες και τα κίτρινα ρεπορτάζ των ιταλικών μέσων- είχε ήδη ξεκινήσει. Ο,τι και αν έλεγαν ειδικοί και υπεύθυνοι δεν αρκούσε για να βάλει τέλος σε αυτόν τον καλοκαιρινό εφιάλτη. Κάποιοι Ναπολιτάνοι υπέδειξαν τα Αιόλια Νησιά ως πηγή των ειδεχθούς εισβολής, θέση που κατέληξε σε μίνι διπλωματικό επεισόδιο. Ο δήμαρχος της Νάπολης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, επέμεινε σε συνέντευξή του ότι δεν υπάρχει ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων. Ο δήμος, τόνισε, θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να μην αμαυρωθεί η εικόνα της πόλης από τα ασύστολα δημοσιογραφικά ψεύδη. Μάλιστα, διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι τα δημοσιεύματα αυτά στοχεύουν στην κατασυκοφάντηση της πόλης και των πολιτικών ανδρών της και αυτό διότι -όπως ο δήμαρχος πιστεύει- η νίκη στον πόλεμο των σκουπιδιών ενόχλησε πολλούς.

Η αλήθεια είναι πως ο περιστασιακός επισκέπτης του κέντρου της πόλης θα διέψευδε αμέσως τις αναφορές για την εισβολή των κατσαρίδων, όπως και οι καταστηματάρχες. Πολλοί ντόπιοι ομολογούν ότι απλώς άκουγαν για τα ιπτάμενα έντομα, αλλά ποτέ δεν τα αντίκρισαν.

Οι εντομολόγοι επίσης επαναλαμβάνουν ότι δεν συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο, κάθε πόλη έχει κατσαρίδες και ότι ο ζεστός καιρός αποτελεί ιδανική συνθήκη για τον πολλαπλασιασμό τους. Αυτό που πυροδότησε, όμως, τη μιντιακή υστερία ήταν η αρχική αναφορά της Μαρία Τριάσι, καθηγήτριας του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Φεντερίκο Β΄. H Τριάσι, που δεν είναι εντομολόγος, είχε επισημάνει ότι «οι κόκκινες αμερικανικές κατσαρίδες καταβρόχθισαν και αφάνισαν τις ναπολιτάνικες μαύρες», προκαλώντας τρόμο. Ο καθηγητής Εντομολογίας Πιέρο Κρεβέτι, αντιθέτως, εξηγεί ότι τα ερυθρόχρωμα έντομα ήταν ενδημικά στην Ευρώπη επί πολλούς αιώνες και δεν φέρουν καμία ευθύνη οι Αμερικανοί. Τίποτα δεν ανακουφίζει, όμως, τον πανικό, ούτε καν το ότι οι Αρχές ψεκάζουν πλέον νυχθημερόν εντομοκτόνα και απολυμαντικά στους υπονόμους της πόλης. Ο σάλος που δημιουργήθηκε, πάντως, ασχέτως από το αν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ή όχι, ανησυχεί τις δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα τον δήμαρχο Ντε Ματζίστρις, ο οποίος προσπαθεί να ανασκευάσει την εικόνα της βρωμερής, χαοτικής πόλης. «Οποιος ζει εδώ έχει προβλήματα, αλλά οι κατσαρίδες δεν είναι ένα από αυτά. Η Νάπολη είναι ένα υπαίθριο θέατρο, μια αδιάκοπη παράσταση. Οι κατσαρίδες; Είναι μόνο φολκλόρ», λέει ο πλανόδιος πωλητής εφημερίδων Λουίτζι Σεβαστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή