Μυστικότητα στη Β. Κορέα για νέο ΑΓΕΕΘΑ

Μυστικότητα στη Β. Κορέα για νέο ΑΓΕΕΘΑ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. H αλλαγή στην κορυφή του γενικού επιτελείου μιας χώρας οπλισμένης ώς τα δόντια, όπως η Βόρεια Κορέα, θα μπορούσε να αποτελέσει είδηση – αλλά δεν είναι, διότι η γνωστή μυστικότητα που περιβάλλει τους χειρισμούς του καθεστώτος δεν επέτρεψε στον έξω κόσμο να πληροφορηθεί αν ο αντιστράτηγος Χιον Γιονγκ Τσολ είναι πράγματι ο νέος αρχηγός των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Χιον Γιονγκ Τσολ προήχθη στο αξίωμα του αντιστρατήγου λίγες ημέρες μετά την αποστράτευση του έως τώρα επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ρι. H ενέργεια αυτή θεωρήθηκε από τους αναλυτές σαφής ένδειξη ότι ο νέος ηγέτης, ο 29χρονος Κιμ Γιονγκ Ουν, κινείται ώστε να επιβάλει τον δικό του ηγετικό κύκλο, στέλνοντας μηνύματα προς τις ένοπλες δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν την ανάληψη της εξουσίας από τον νεότερο Κιμ ως ένδειξη αδιατάρακτης συνέχειας του καθεστώτος, κάποιοι ερμηνεύουν την ώς τώρα στάση του ως προάγγελο ανοιγμάτων.

«Με ανάλογο λεπτό τρόπο, ο Ντενγκ Χσιαοπίνγκ έδωσε το σινιάλο για μια νέα κατεύθυνση στην Κίνα της δεκαετίας του 1970», είπε ο Τζον Ντελιούρι, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Νότιας Κορέας και συχνός επισκέπτης στον Βορρά.

Σε κάθε περίπτωση, η κρατική προπαγάνδα επιχειρεί να δείξει ότι κάτι έχει αλλάξει στην κορυφή μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, στα τέλη του 2011. O νέος Κιμ, καθισμένος σε κόκκινη πολυθρόνα, παρακολούθησε πρόσφατα μουσικοχορευτική εκδήλωση με δυτική μουσική, στην οποία μάλιστα έκαναν την εμφάνισή τους και ήρωες του Ντίσνεϊ.

Σε ανάλογη πολυθρόνα δίπλα του βρισκόταν νεαρή γυναίκα, γεγονός που ουδέποτε συνέβη στη διάρκεια της θητείας του απόλυτα μυστικοπαθούς πατέρα του. H περιέργεια για την ταυτότητά της (σύζυγος ή αδελφή;) εξήφθη στη χώρα, αλλά, όπως και με τον ρόλο του νέου αντιστρατήγου, επίσημες εξηγήσεις δεν δόθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή