Τι γράφει ο ξένος Τύπος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΑΝDΕLSΒLΑΤ.CΟΜΔημοσιονομική αξιοπιστία

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που απειλεί την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και παγκοσμίως, είναι πριν απ’ όλα μια κρίση αξιοπιστίας. Αν αυτό δεν γίνει αντιληπτό απ’ όλους, τότε δύσκολα θα υπάρξει μόνιμη λύση. Δυστυχώς, όπως άλλωστε φαίνεται από τις πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος Ομπάμα στη Γερμανία, οι Αμερικανοί δεν το έχουν αντιληφθεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, πιέζουν αφόρητα το Βερολίνο να διασώσει τις ασθενέστερες οικονομικά κυβερνήσεις της Ευρωζώνης καθώς και τις τράπεζές τους.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μάλιστα, θεωρεί επιβεβλημένη την έκδοση ευρωομολόγων και την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ESM. Πρόκειται για μια κακή συμβουλή που αποδεικνύει την αδυναμία των Αμερικανών να κατανοήσουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν σε υπερβολικό κρατικό αλλά και ιδιωτικό δανεισμό στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι ορισμένα κράτη έχουν υπερχρεωθεί αποτελεί συνέπεια παράλογων δημοσιονομικών επιλογών στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης που είχε περιορισμένα δημοσιονομικά εργαλεία. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από την περικοπή της δημόσιας δαπάνης και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

DΕR SΡΙΕGΕL

Ισπανική εγγύηση

Η σύνοδος των Βρυξελλών αποφάσισε να βοηθήσει απευθείας τις ισπανικές τράπεζες, αντί να κατευθύνει τα δάνεια μέσω Μαδρίτης. Το πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία ερμήνευσε αυτή την απόφαση με τελείως διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους. O υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι εγγυητής των ευρωπαϊκών πιστώσεων για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών παραμένει το ισπανικό Δημόσιο. Αντίθετα, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο Ολι Ρεν επιμένουν ότι η απευθείας βοήθεια χωρίς κρατική εγγύηση μπορεί να πετύχει. Αν όμως πρέπει η Ισπανία να εγγυηθεί τις πιστώσεις, τότε το όλο εγχείρημα δεν έχει νόημα. Τότε μπορεί να ζητήσει κανείς από την Ισπανία να μπει ολόκληρη στον μηχανισμό διάσωσης και να δανειστεί για να σώσει τις τράπεζές της. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Μπλοφάρουν ο Σόιμπλε και η Μέρκελ, λόγω της σημερινής ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή, και εν συνεχεία θα αλλάξουν γνώμη; Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν κοροϊδέψει τη Βουλή. Ή μήπως θα επιμείνουν, ζητώντας ισπανικές εγγυήσεις ως αντάλλαγμα για τις τραπεζικές πιστώσεις; Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν κοροϊδέψει τους επενδυτές, στους οποίους υποσχέθηκαν πραγματική λύση. Μάλλον το δεύτερο θα συμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή