Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν κατά φορτηγών ΝΑΤΟ

Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν κατά φορτηγών ΝΑΤΟ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Είκοσι δύο οχήματα ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ καταστράφηκαν ολοσχερώς έπειτα από βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν στην επαρχία Σαμαγκάν του βόρειου Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης, κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν. Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Σαμαγκάν, Σαχί Μπαγκλανί, υποστήριξε πως η έκρηξη προκλήθηκε από μαγνητική βόμβα που είχε τοποθετηθεί σ’ ένα από τα φορτηγά. «Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφούν 22 οχήματα», πρόσθεσε ο κ. Μπαγκλανί. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε, ακόμα, πως δεν προκλήθηκαν ανθρώπινες απώλειες και αυτό διότι η πλειονότητα των οδηγών δεν ξεκουραζόταν μέσα στα φορτηγά. Η οχηματοπομπή φέρεται να μετέφερε καύσιμα σε νατοϊκές βάσεις, κάτι που πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Επισημαίνεται ότι μολονότι τον περασμένο μήνα το Πακιστάν ήρε την απαγόρευση διέλευσης των φορτηγών του ΝΑΤΟ από το έδαφός του, η ροή του ανεφοδιασμού από το λιμάνι του Καράτσι μέχρι τα αφγανικά σύνορα δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα προ Νοεμβρίου του 2011. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και των εργολάβων που έχουν αναλάβει τον εφοδιασμό των νατοϊκών βάσεων. Οι τελευταίοι φέρονται να έχουν θέσει ζήτημα χρηματικών αποζημιώσεων για τα φορτηγά που καταστρέφονται από τους Ταλιμπάν, καθώς και περισσότερες εγγυήσεις για την ασφάλεια των οδηγών.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν απείλησαν χθες ότι θα δολοφονήσουν τους δικαστές και τους εισαγγελείς που καταδίκασαν σε θάνατο τον Αφγανό στρατιώτη Αμπντούλ Σαμπούρ που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία πέντε Γάλλων στρατιωτών τον περασμένο Ιανουάριο. «Οι εισαγγελείς και οι δικαστές αυτής της υπόθεσης βρίσκονται στο στόχαστρό μας και είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να εκδικηθούμε για λογαριασμό του Σαμπούρ», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλά Μουατζχίντ. Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σέβεται την απόφαση του αφγανικού δικαστηρίου, αν και το Παρίσι αντιτίθεται στη θανατική ποινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή