Και στρατάρχης ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Και στρατάρχης ο Κιμ Γιονγκ Ουν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Ακόμη έναν τίτλο, του στρατάρχη, απέκτησε χθες ο νεαρός ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος κατέχει άλλα δύο ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα, του πρώτου προέδρου της εθνικής επιτροπής ενόπλων δυνάμεων και του ανώτατου διοικητή του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού, πέραν του τίτλου του πρώτου γραμματέα του Εργατικού Κόμματος και του επικεφαλής της επιτροπής στρατιωτικών του κόμματος.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με αυστηρά χορογραφημένες εκδηλώσεις στρατιωτών και φοιτητών με στρατιωτικές στολές σε πλατεία της Πιονγιάνγκ. H ουσιαστική δουλειά της διοίκησης του στρατεύματος φαίνεται ότι ανατίθεται στον Χιον Γιονγκ Τσολ, τον οποίον ο ίδιος ο Κιμ προήγαγε προχθές σε αντιστράτηγο. H σχετική ανακοίνωση έγινε ενώπιον ομάδας ξένων δημοσιογράφων, αλλά δεν έχει ακόμη μεταδοθεί από τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

«Είμαι ευχαριστημένος που η βαθιά μας επιθυμία έγινε πραγματικότητα», είπε ο Κιμ Τζονγκ Γκουμ, φοιτητής στο επαναστατικό σχολείο Κανγκ Παν Σοκ. «18η Ιουλίου, θα θυμόμαστε αυτή την ημέρα στις καρδιές μας ως άλλη μία σημαντική και ξεχωριστή ημέρα». Στον μύθο που περιβάλλει το βορειοκορεατικό καθεστώς, η αναγόρευση του Κιμ Γιονγκ Ουν σε στρατάρχη, τίτλο που κατείχε ο πατέρας του και πιο πριν ο παππούς του, χρησιμοποιείται ως εργαλείο νομιμοποίησης της δυναστικής διαδοχής.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος εκτιμάται ότι δεν είναι ακόμη 30 ετών, ανέλαβε τα ηνία της χώρας μετά τον θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, στα τέλη του 2011. H αποστράτευση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Ρι την Κυριακή, που αποδόθηκε σε λόγους υγείας, άνοιξε τον δρόμο για την προαγωγή του εκλεκτού του Κιμ, Χιον Γιονγκ Τσολ. O Κιμ έχει διατηρήσει την πολιτική «σονκγούν» (πρώτα ο στρατός) που εισήγαγε ο πατέρας του, αλλά έχει δηλώσει ότι προτεραιότητά του είναι η ανοικοδόμηση της οικονομίας, που βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή