Δολοφόνησαν τρεις συνεργάτες του Ασαντ

Δολοφόνησαν τρεις συνεργάτες του Ασαντ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ μαίνονταν για τέταρτη κατά σειρά ημέρα οι ένοπλες συγκρούσεις που έφεραν τον συριακό εμφύλιο πόλεμο στην πρωτεύουσα Δαμασκό, θεαματική βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικό κτίριο είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία τριών στενών συνεργατών του προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Για πρώτη φορά στους 16 μήνες της εξέγερσης, οι αντικαθεστωτικοί εμφανίστηκαν ικανοί να πλήξουν τον σκληρό πυρήνα του καθεστώτος, δικαιολογώντας την εκτίμηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λίον Πανέτα ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον «εκτός ελέγχου».

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, με δράστη, πιθανότατα, τον σωματοφύλακα ενός εκ των υπουργών που μετείχαν στη σύσκεψη. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν ο υπουργός Αμυνας Νταούντ Ράτζα, ο υφυπουργός του Ασεφ Σαουκάτ, σύζυγος της μεγαλύτερης αδελφής του προέδρου Ασαντ, και ο επικεφαλής της Εθνικής Ασφαλείας Χασάν Τουρκμάνι. Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Σάαρ και ο στρατηγός Χισάμ Ιχτιγιάρ.

Την ευθύνη της επίθεσης διεκδίκησαν ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), η κυριότερη ένοπλη οργάνωση των αντικαθεστωτικών, η ηγεσία της οποίας βρίσκεται στην Τουρκία, και μια άγνωστη μέχρι χθες εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Αρχοντας των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων. Διεθνείς παρατηρητές έκαναν λόγο για σημείο καμπής στη συριακή κρίση, εκτιμώντας ότι θα επιταχύνει τις αποστασίες στους κόλπους του κυβερνητικού στρατού, χωρίς ωστόσο να προβλέπουν κατάρρευση του καθεστώτος στο άμεσο μέλλον.

Εχοντας στο πλευρό του τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ, ο Πανέτα δήλωσε, ύστερα από σύσκεψη στο Πεντάγωνο, ότι η βομβιστική επίθεση υπογραμμίζει την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας «να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση» ώστε ο πρόεδρος Ασαντ «να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια ειρηνική μεταπολίτευση». Επιπλέον, κατέστησε υπεύθυνη τη Δαμασκό για τον έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου, το οποίο κινδυνεύει να πέσει σε ανεξέλεγκτα χέρια. Από την πλευρά του ο Χάμοντ έστρεψε τις πιέσεις προς την κατεύθυνση της Ρωσίας και της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς Ασαντ επιβιώνει κυρίως γιατί «εξακολουθεί να στηρίζεται από άλλες διεθνείς δυνάμεις».

Ο υπουργός Αμυνας Νταούντ Ράτζα ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος από τη χριστιανική μειονότητα της Συρίας, η οποία συσπειρώνεται γύρω από το κοσμικό καθεστώς Ασαντ ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να υποστεί διωγμούς εάν ανέλθουν στην εξουσία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Ηδη οι χριστιανοί της Συρίας υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή