Βρήκαν τον καμικάζι του Μπουργκάς

Βρήκαν τον καμικάζι του Μπουργκάς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Η βουλγαρική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε τον βομβιστή αυτοκτονίας που ανατίναξε προχθές λεωφορείο που είχε ναυλωθεί από Ισραηλινούς τουρίστες στο Μπουργκάς στα βίντεο του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του αεροδρομίου της πόλης. «Ο ύποπτος εμφανίζεται να περπατάει αμέριμνος στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου λίγο πριν από την άφιξη της πτήσης που μετέφερε τους Ισραηλινούς τουρίστες από το Τελ Αβίβ», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβέτανοφ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο τρομοκράτης είχε στην κατοχή του πλαστή άδεια οδήγησης από την πολιτεία του Μίσιγκαν των ΗΠΑ και πως αφίχθη στη Βουλγαρία τέσσερις με επτά μέρες πριν από την επίθεση. Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδιδαν αργά χθες το βράδυ τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, από την εξέταση δειγμάτων DNA προκύπτει ότι ο βομβιστής ήταν Σουηδός μουσουλμάνος, ο οποίος είχε μάλιστα διατελέσει κρατούμενος στις φυλακές του Γκουαντάναμο την περίοδο 2002-2004.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε Ισραηλινοί τουρίστες και ένας Βούλγαρος οδηγός λεωφορείου σκοτώθηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο στάθμευσης του διεθνούς αερολιμένα του Μπουργκάς.

Στο μεταξύ και ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης υποστήριζαν χθες ότι διαθέτουν στοιχεία πως πίσω από την επίθεση κρύβονται η Χεζμπολάχ και το Ιράν, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, χαρακτήρισε «λάθος» να εξαπολύονται κατηγορίες εις βάρος κρατών και οργανώσεων πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε δηλώσει ότι το δαχτυλικό αποτύπωμα του Ιράν βρίσκεται στον τόπο της επίθεσης. Χθες, επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, Μαρκ Ρέγκεβ, συνέδεσε την τρομοκρατική επίθεση με τη σύλληψη ενός μέλους της Χεζμπολάχ στις αρχές του μήνα στην Κύπρο. «Το συγκεκριμένο άτομο αποκάλυψε κατά την ανάκρισή του σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης εις βάρος Ισραηλινών τουριστών, πανομοιότυπο με αυτό που υλοποιήθηκε, εν τέλει, στο Μπουργκάς», υποστήριξε ο κ. Ρέγκεβ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις» ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται η Χεζμπολάχ και οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Σημειώνεται, ακόμα, ότι τον περασμένο Ιανουάριο, η ισραηλινή κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πως η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βουλγαρίας είχε εξουδετερώσει εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό λεωφορείου το οποίο θα μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες σε πίστα σκι.

Το Ιράν, από την πλευρά του, έσπευσε να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση στο Μπουργκάς και να χαρακτηρίσει «ανυπόστατες» τις κατηγορίες της ισραηλινής κυβέρνησης. «Καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική επίθεση απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το σιωνιστικό καθεστώς, το οποίο κρύβεται πίσω από τις πράξεις τρομοκρατίας στον Λίβανο και στην Παλαιστίνη, καθώς και από τις δολοφονίες Ιρανών επιστημόνων, εξαπολύει αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος άλλων χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Ισραήλ, πάντως, δεν αναμένεται να επιλέξει τον δρόμο της ένοπλης αντιπαράθεσης με τη Χεζμπολάχ στην παρούσα φάση. «Θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποιου είδους απάντηση, αλλά αυτή δεν θα δοθεί άμεσα», ισχυρίστηκε ο πρώην σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης, στρατηγός ε.α. Γκιόρα Εϊλάντ. «Η απάντηση δεν θα έχει τη μορφή αεροπορικής επιδρομής και δεν θα λάβει χώρα ούτε στον Λίβανο ούτε φυσικά στο Ιράν», κατέληξε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή