Οι μάχες μαίνονται στη Δαμασκό

Οι μάχες μαίνονται στη Δαμασκό

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οσμή του αίματος απλωνόταν χθες στη Δαμασκό, καθώς ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε σφοδρή αντεπίθεση εναντίον των ένοπλων αντικαθεστωτικών, μία ημέρα μετά το σοκ που προκάλεσε η δολοφονία τριών στενών συνεργατών του Σύρου προέδρου με βομβιστική επίθεση στη διάρκεια ανωτάτου επιπέδου κυβερνητικής σύσκεψης.

«Οι εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες 48 ώρες ώστε να εκκαθαριστεί η Δαμασκός προτού ξεκινήσει το Ραμαζάνι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας. Η ιερή εορτή των μουσουλμάνων αρχίζει σήμερα και ο κυβερνητικός στρατός επιδιώκει να σβήσει τη φωτιά που άναψε η παράτολμη επίθεση των αντικαθεστωτικών με κωδική ονομασία «Ηφαίστειο της Δαμασκού» και στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Η στρατιωτική ηγεσία έδωσε στους κατοίκους των περιοχών όπου μαίνονταν οι μάχες προθεσμία 48 ωρών να τις εγκαταλείψουν, ενόψει σαρωτικής επιδρομής. Εκατοντάδες πολίτες έσπευδαν χθες να απομακρυνθούν από μια Δαμασκό που έμοιαζε με πόλη-φάντασμα: έρημοι δρόμοι, κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια, κατεβασμένα τα ρολά των καταστημάτων, κάτοικοι να προσπαθούν εναγωνίως να προμηθευτούν τα στοιχειώδη από φίλους και συγγενείς. Μόνο προχθές, 214 άνθρωποι (124 πολίτες, 62 στρατιώτες και 28 ένοπλοι αντικαθεστωτικοί) έχασαν τη ζωή τους στη μάχη της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Στο διπλωματικό επίπεδο, η συριακή κρίση προκάλεσε ρήξη Ανατολής-Δύσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργώντας συνειρμούς με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, το οποίο προέβλεπε επιβολή κυρώσεων στη Συρία αν ο κυβερνητικός στρατός δεν αποσύρει τα βαρέα όπλα από όλες τις πόλεις εντός δεκαημέρου. Στη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης, Γαλλία και Βρετανία κατηγόρησαν τις δύο χώρες ότι προτάσσουν τα κρατικά τους συμφέροντα έναντι της ζωής χιλιάδων Σύρων πολιτών που κινδυνεύουν. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για να προετοιμάσουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και προσέθεσε: «Οι προσπάθειές τους να ασκήσουν πίεση σε κυρίαρχα κράτη δεν θα περάσουν». Ηταν το τρίτο βέτο Ρωσίας και Κίνας για το Συριακό σε διάστημα εννέα μηνών.

Τα χρονικά περιθώρια γίνονται πλέον ασφυκτικά για το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς σήμερα εκπνέει η εντολή στους 300 άοπλους παρατηρητές οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του Κόφι Ανάν, πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Χθες το πρωί, ο επικεφαλής των παρατηρητών, ταξίαρχος Ρόμπερτ Μουντ, αποχώρησε από τη Δαμασκό με κατεύθυνση τη Γενεύη, εν αναμονή νέων οδηγιών από τα Ηνωμένα Εθνη. Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε στους Μπαράκ Ομπάμα και Ταγίπ Ερντογάν, με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά, ότι η Μόσχα δεν έχει συζητήσει με τη Δαμασκό το ενδεχόμενο να παράσχει άσυλο στον Μπασάρ Ασαντ, όπως φημολογείται στον διεθνή Τύπο.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έθεσε για πρώτη φορά ευθέως ζήτημα αλλαγής καθεστώτος στη Συρία. Με δηλώσεις του από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ο Κάμερον υποστήριξε ότι «ήρθε η ώρα να φύγει ο Ασαντ», προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «μόνη εναλλακτική λύση είναι ο εμφύλιος πόλεμος». Την ίδια περίπου ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ επισκεπτόταν τα κατεχόμενα από τη χώρα του συριακά Υψώματα του Γκολάν, απ’ όπου διεμήνυσε ότι «στο ενδεχόμενο πτώσης του (συριακού) καθεστώτος, θα εμποδίσουμε, αν χρειασθεί, να εκδηλωθεί κύμα προσφύγων» προς το Ισραήλ. Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη, αν χρειασθεί, να βοηθήσει στη μεταφορά των 200.000 Ευρωπαίων και άλλων ξένων υπηκόων από τη Συρία στις πατρίδες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή