Μακελειό σε κινηματογράφο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα νεκροί και τουλάχιστον πενήντα τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης ενόπλου σε ανύποπτους θεατές που παρακολουθούσαν τη μεταμεσονύκτια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Μπάτμαν, «Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή». Το φονικό διεπράχθη σε κινηματογραφική αίθουσα εμπορικού κέντρου στην Ορόρα, κοντά στο Ντένβερ του Κολοράντο. Ως ύποπτος για το μακελειό συνελήφθη ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς. Ο δράστης εφόρμησε στην κινηματογραφική αίθουσα και, αφού έριξε δακρυγόνο, άνοιξε πυρ εναντίον των αμέριμνων θεατών.

«Πρόκειται για ένα συμβάν χωρίς προηγούμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός διευθυντής της Ορόρα, Νταν Οουτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι ο Χολμς εντοπίστηκε να κινείται στον χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου και κρατείται. Πάνω του βρέθηκαν μαχαίρι, καραμπίνα και ένα μικρό πιστόλι. Αν και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες είναι αντικρουόμενες σχετικά με το πώς ακριβώς συνέβη το φονικό, τα τοπικά ΜΜΕ επικαλούμενα μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων αναφέρουν ότι ο ένοπλος εμφανίστηκε στην είσοδο του κινηματογράφου. Χωρίς να περιμένει κανείς το παραμικρό, ο άνδρας, που έφερε αντιασφυξιογόνο μάσκα και σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες κράνος, αλεξίσφαιρο γιλέκο και γυαλιά, έριξε ένα δακρυγόνο και μετά άρχισε να πυροβολεί τους θεατές.

Η αστυνομία εκκένωσε αμέσως το εμπορικό κέντρο προκειμένου να ερευνήσει για τυχόν εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ εκκενώθηκε και το κτίριο στο οποίο κατοικούσε ο Χολμς, αφού όπως δήλωσε στους αστυνομικούς είχε τοποθετήσει και εκεί εκρηκτικά.

Ενας από τους αυτόπτες μάρτυρες του φονικού ανέφερε στο CNN ότι ξαφνικά είδε έναν άνθρωπο να ανεβαίνει τις σκάλες και να πυροβολεί όποιον έβρισκε μπροστά του. Μάλιστα, καθώς εκείνη τη στιγμή υπήρχε και στην ταινία σκηνή με πυροβολισμούς, πολλοί δεν αντελήφθησαν τι ακριβώς γινόταν, αλλά νόμιζαν ότι οι ήχοι έρχονταν από την οθόνη. Μόνο όταν είδαν αιμόφυρτους ανθρώπους να σωριάζονται και άλλους να τρέχουν προς την έξοδο κατάλαβαν τι συνέβαινε. «Είκοσι λεπτά, περίπου, από την έναρξη της ταινίας, ακούσαμε κάποιες μικρές εκρήξεις και είδαμε το δακρυγόνο να σκάει», λέει ο Τσάντλερ Μπράντον, 25 ετών. «Γύρισα στη φιλενάδα μου και της είπα «πέσε κάτω και κάνε την πεθαμένη». Μετά ακούσαμε από τα μεγάφωνα που έλεγαν να βγούμε έξω».

Αλλος αυτόπτης μάρτυρας λέει ότι, όταν έφτασαν στην έξοδο, επικράτησε πανδαιμόνιο. «Ο κόσμος ούρλιαζε και έτρεχε να σωθεί. Μέσα στην αίθουσα ακούγαμε βογγητά πόνου».

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος πληροφορήθηκε την επίθεση από τον Τζον Μπρέναν, σύμβουλο για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ζήτησε από τους Αμερικανούς να σταθούν στο πλευρό «των ανθρώπων στην Ορόρα». «Η Μισέλ και εγώ λυπούμαστε για το τραγικό συμβάν του Κολοράντο. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον λαό της Ορόρα αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές».

Την ίδια στιγμή, μετά το φονικό, αναβλήθηκε επ’ αόριστον η πρεμιέρα του κινηματογραφικού έργου «Ο σκοτεινός ιππότης: H επιστροφή» στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή