Πλαστικές σφαίρες στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ

Πλαστικές σφαίρες στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Με πλαστικές σφαίρες διέλυσε η αστυνομία της Μαδρίτης ομάδες διαδηλωτών που βρίσκονταν στην Πουέρτα ντελ Σολ το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη λήξη των ογκωδέστατων συγκεντρώσεων εναντίον της λιτότητας, που έγιναν σε 80 ισπανικές πόλεις. Οι αντιδράσεις δεν απέτρεψαν την ψήφιση του πακέτου μέτρων ύψους 65 δισ. ευρώ από την ισπανική Βουλή την Πέμπτη.

Παρά την επιφανειακή κοινοβουλευτική νίκη της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, η χθεσινή ημέρα ήταν καταστροφική για το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, που έχασε πάνω από το 5% της αξίας του, ενώ το σπρεντ των ισπανικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά έφθασε τις 600 μονάδες βάσης.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει άνοδο του ΦΠΑ, περικοπή του επιδόματος ανεργίας, περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους και περικοπές στην Υγεία. Κανένα από τα κόμματα της ισπανικής αντιπολίτευσης δεν υπερψήφισε τα μέτρα, ενώ ακόμη και οι Καταλανοί σύμμαχοι του Λαϊκού Κόμματος, το συντηρητικό κόμμα CiU, γύρισαν την πλάτη στον πρωθυπουργό.

Από χθες, η Καταλωνία δεν είναι πλέον η μόνη ισπανική αυτόνομη περιοχή που έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Μαδρίτη. Παρόμοιο αίτημα υπέβαλε χθες και η επαρχία της Βαλένθια. Τα χρέη των αυτόνομων περιφερειών επιδεινώνουν τα δημοσιονομικά του ισπανικού κράτους, αλλά αυτό που πραγματικά γονατίζει τη χώρα είναι οι γιγάντιες μαύρες τρύπες στους ισολογισμούς των ισπανικών τραπεζών.

Η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων μετά το δεκαετές πάρτι υπερδανεισμού που τελείωσε το 2008 οδήγησε στην ανάγκη χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών με 100 δισ. ευρώ. Αναλυτές θεωρούν ότι και αυτό το ποσό, η χορήγηση του οποίου εγκρίθηκε από το χθεσινό Ευρωγκρούπ, θα αποδειχθεί ανεπαρκές.

Χθες, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μαδρίτης δήλωσε ότι στα επεισόδια της Πέμπτης υπήρξαν 39 τραυματισμοί, εκ των οποίων 29 διαδηλωτών και 10 αστυνομικών, και έγιναν 15 συλλήψεις. H διαδήλωση που είχε προηγηθεί περιγράφηκε από την εφημερίδα El Pais με τον χαρακτηρισμό «βούλιαξε η Μαδρίτη», καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν δύσκολο να υπολογιστεί. «Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία», φώναζαν οι διαδηλωτές. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να βγούμε στους δρόμους», δήλωσε η 51χρονη δικαστική υπάλληλος Σάρα Αλβέδα, η οποία έχει χάσει 10 έως 15% της αμοιβής της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. H περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων μειώνει το ετήσιο εισόδημα των Ισπανών δημοσίων υπαλλήλων κατά 7% επιπλέον. «Αυτά τα μέτρα δεν θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση», προσέθεσε. «Δεν λείπουν τα λεφτά, περισσεύουν οι κλέφτες», έγραφε ένα από τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή