Το ΤελΑβίβ επανεξετάζει την περιφερειακή στρατηγική του

Το ΤελΑβίβ επανεξετάζει την περιφερειακή στρατηγική του

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, πήγε στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, άκουσε τον υπόκωφο ήχο των βομβαρδισμών και τόνισε ότι η εξουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ αποσυντίθεται.

Το Ισραήλ καλωσορίζει αυτή την εξέλιξη, αλλά ανησυχεί για το ενδεχόμενο να πέσουν τα χημικά όπλα της Συρίας στα χέρια Σύρων αντιπολιτευόμενων που εχθρεύονται το Ισραήλ όσο και τον Ασαντ. Ανησυχεί επίσης για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν στα σύνορα πληθυσμοί προσφύγων και να επικρατήσει στα Υψώματα του Γκολάν «ανομία, που να επιτρέψει τη διείσδυση τρομοκρατών».

Η κλιμάκωση των μαχών στη Συρία ήρθε να υπογραμμίσει το πόσο πολύ έχουν αλλάξει οι στρατηγικές εκτιμήσεις του Ισραήλ μετά 18 μήνες αραβικών εξεγέρσεων για μια περιοχή την οποία το Ισραήλ παραδοσιακά θεωρούσε εχθρική μεν, σταθερή δε.

Το Ισραήλ δεν ανησυχεί πλέον για τους Παλαιστινίους, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπο με περίπλοκους υπολογισμούς. Πρέπει μήπως να βομβαρδίσει τις αποθήκες χημικών όπλων της Συρίας, όπως έκανε με τον συριακό πυρηνικό αντιδραστήρα το 2007, ή μήπως αυτό θα ενίσχυε τον Ασαντ ενώνοντας τους Αραβες; Πρέπει να δράσει μονομερώς εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο θεωρεί υπαρξιακή απειλή, ή πρέπει να αφήσει τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στον δρόμο της διπλωματίας και των κυρώσεων; Πρέπει μήπως να επιτεθεί στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο; Πώς πρέπει να χειριστεί την αλλαγή του τοπίου στην Αίγυπτο και την εκλογή προέδρου από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα;

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι ότι η Μέση Ανατολή αποσυντίθεται και μια νέα μορφή χάους αναδύεται», είπε ο Ντόρε Γκολντ, παλιός διπλωμάτης και διευθυντής του Κέντρου Δημοσίων Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ. «Οι θεμελιώδεις παράμετροι αλλάζουν, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις παλιές συζητήσεις», τόνισε. «Το χάος δεν είναι ποτέ ευκαιρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή