Δεν ήταν βουλγαρικής καταγωγής ο δράστης

Δεν ήταν βουλγαρικής καταγωγής ο δράστης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Δεν ήταν βουλγαρικής καταγωγής ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας κατά τουριστικού λεωφορείου στην πόλη Μπουργκάς, που είχε συνέπεια να σκοτωθούν ο ίδιος, ο Βούλγαρος οδηγός και πέντε Ισραηλινοί τουρίστες. «Μιλάμε για άτομο που δεν έχει βουλγαρική υπηκοότητα», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβετάνοφ, και πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία συνεργάζεται με άλλες δύο χώρες, τις οποίες απέφυγε να κατονομάσει, για να εντοπιστεί ο βομβιστής. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ για την πολύνεκρη επίθεση, ενώ το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και η πιθανότητα να είχε συνεργό ο δράστης, απέρριψε όμως τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ πως πίσω από την ενέργεια κρύβεται η Χεζμπολάχ. «Αυτού του είδους τα ζητήματα και οι ερμηνείες δεν συζητήθηκαν. Αυτήν τη στιγμή επικεντρωνόμαστε σε ρεαλιστικές εναλλακτικές», σχολίασε.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών διέψευσε, πάντως, δημοσιεύματα του Τύπου, ότι πρόκειται για πολίτη της Σουηδίας, αραβικής καταγωγής.

Στο μεταξύ, Βουλγάρα εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο δράστης είχε επιχειρήσει να νοικιάσει αυτοκίνητο, αλλά δεν τα κατάφερε επειδή η ταυτότητά του έμοιαζε ύποπτη. Οι Αρχές αναζητούν στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη, χρησιμοποιώντας τα δαχτυλικά του αποτυπώματα, το DNA του και την πλαστή άδεια οδήγησης που κατείχε από την αμερικανική πολιτεία του Μίσιγκαν. Η εισαγγελέας Καλίνα Τσαπκάνοβα ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ενοικίασης αυτοκινήτων θεώρησε ύποπτο τον πελάτη επειδή μιλούσε αγγλικά με ιδιαίτερα βαριά προφορά, αρνήθηκε όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ιράν θέλει να εκδικηθεί τις εκτελέσεις πολλών επιστημόνων του, που συμμετείχαν στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, και τις οποίες αποδίδει στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Ισραηλινοί διπλωμάτες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών επιθέσεων σε πολλές χώρες τους τελευταίους μήνες, και πάντα το Τελ Αβίβ επιρρίπτει την ευθύνη στην Τεχεράνη. Σημειώνεται ότι η έκρηξη στο Μπουργκάς συνέπεσε με τη 18η επέτειο από μία επίθεση στη μεγαλύτερη εβραϊκή οργάνωση της Αργεντινής, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 85 ανθρώπων. Η Αργεντινή είχε αποδώσει την ευθύνη στο Ιράν, το οποίο όμως είχε αρνηθεί τον ισχυρισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε χθες την ανάγκη να προστατευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ και χαρακτήρισε «βάρβαρη» την επίθεση. «Θέλω όλοι εδώ να ξέρετε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μου, όχι μόνο καταφέραμε να διατηρήσουμε τον ισχυρό δεσμό μας με το Ισραήλ, αλλά και να τον δυναμώσουμε», δήλωσε ο Ομπάμα. Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η περίοδος είναι μια περίοδος αβεβαιότητας για τη Μέση Ανατολή, δεδομένης της κατάστασης στη Συρία και σε άλλα μέρη. Εχει έρθει η ώρα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέμεινε ότι το Ιράν «ήταν η νούμερο ένα χώρα εξαγωγής τρομοκρατών» και, αναφερόμενος στο φερόμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, είπε πως «το πιο επικίνδυνο κράτος στο κόσμο δεν θα πρέπει να αποκτήσει το πιο επικίνδυνο όπλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή