Η μεγάλη αναδίπλωση της Αμερικής στην έρευνα και στο Διάστημα

Η μεγάλη αναδίπλωση της Αμερικής στην έρευνα και στο Διάστημα

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη χρονιά, τρεις Αμερικανοί επιστήμονες κατέκτησαν το Νομπέλ Φυσικής για την ανακάλυψή τους σχετικά με την επιτάχυνση του Σύμπαντος – μια ισχυρή συνηγορία υπέρ της περίφημης «σκοτεινής ενέργειας». Το 2019, το διαστημόπλοιο «Ευκλείδης» θα ξεκινήσει μια αποστολή με βασικό στόχο την εξερεύνηση της σκοτεινής ενέργειας. Ωστόσο, η πρωτοποριακή αποστολή θα βρίσκεται υπό την αιγίδα όχι της NASA, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Δεν πρόκειται για το μοναδικό κρούσμα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι αμερικανικές αρχές κατέβασαν τους διακόπτες του υπερεπιταχυντή Tevatron στο εργαστήριο Fermilab, παραχωρώντας στους Ευρωπαίους το απόλυτο πλεονέκτημα στο πεδίο των Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Ανάλογη είναι η εικόνα και από το μέτωπο της θερμοπυρηνικής σύντηξης, η οποία υπόσχεται άφθονη, φθηνή ενέργεια από το νερό. Ο μεγαλύτερος, ερευνητικός αντιδραστήρας που λειτουργεί αυτή τη στιγμή είναι ο ευρωπαϊκός JET, στο Οξφορντσάιρ της Αγγλίας. Ο πιο εξελιγμένος διάδοχός του, ο ITER, κατασκευάζεται στη Γαλλία από διεθνές κονσόρτσιουμ στο οποίο η Ε.Ε. συμμετέχει με ποσοστό 45% και οι ΗΠΑ με μόλις 9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή