Πέρα από τη Μεγάλη Εκρηξη και τις Μαύρες Τρύπες

Πέρα από τη Μεγάλη Εκρηξη και τις Μαύρες Τρύπες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γαλλικό περιοδικό εκλαϊκευμένης επιστήμης La Recherche αφιερώνει το ειδικό τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου του 2012 στη «Φυσική του 21ου αιώνα». Το πλούσιο αφιέρωμα ενημερώνει τους αναγνώστες για τις νεώτατες εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας στα εξής πεδία: Κοσμολογία, Κύματα Βαρύτητας, Αστροφυσική, Σκοτεινή Υλη, Υπερσυμμετρία, Νετρίνο και (φυσικά) Μποζόνιο Χιγκς. Ούτε ένα άρθρο του περιοδικού δεν αναφέρεται σε κάποια από τις άπειρες περιοχές της Φυσικής Συμπυκνωμένης Υλης, με την οποία ασχολείται το 90% των θεωρητικών και πειραματικών φυσικών σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο σύμπτωμα. Μια επιπόλαια στατιστική στα ράφια των βιβλιοπωλείων και στα προγράμματα των τηλεοπτικών καναλιών θα επιβεβαιώσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκδόσεων και εκπομπών εκλαϊκευμένης επιστήμης κινείται γύρω από τα ίδια και τα ίδια εξωτικά θέματα: Η Μεγάλη Εκρηξη, οι Μαύρες Τρύπες του Στίβεν Χόκινγκς, Τα όνειρα του Αϊνστάιν, η εφτάψυχη Γάτα του Σρέντιγκερ, τα Πολλαπλά Σύμπαντα, οι Υπερχορδές, τα φανταστικά Ταξίδια στον Χωροχρόνο και πάει λέγοντας.

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες έχετε τα δικά σας κριτήρια», μας λέει ο καθηγητής κ. Τριμπέρης. «Οταν όμως καταλήγουμε να θεωρούμε «νέο» στη Φυσική μόνο οτιδήποτε εμφανίζει εν είδει ροκ σταρ τον Αϊνστάιν, τότε αφήνουμε στο σκοτάδι ένα κολοσσιαίο μέρος της πραγματικά Νέας Φυσικής, που αλλάζει τη ζωή μας και τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο. Κι αυτό είναι κρίμα, ιδίως για χώρες σαν την Ελλάδα, όπου οι ερευνητές πασχίζουν για την παραγωγή νέας γνώσης κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, λόγω της λιτότητας και των περικοπών. Αρκεί να σας πω ότι τα ερευνητικά κονδύλια που αντιστοιχούν σε κάθε μέλος του διδακτικού προσωπικού είναι της τάξης των… 600 ευρώ κατ’ έτος»!

Προ διμήνου, επιστημονικό blog δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Το πρόβλημα δημοσίων σχέσεων της Φυσικής». Ο/η ανώνυμος αρθρογράφος ξεκινάει με την προφανή διαπίστωση ότι η Χημεία έχει στις μέρες μας πρόβλημα με τη δημόσια εικόνα της, αφ’ ενός μεν λόγω της ευρύτατα διαδεδομένης και συχνά ανορθολογικής φοβίας για τα κάθε είδους «χημικά», αφ’ ετέρου δε διότι (αδίκως) δεν θεωρείται από το ευρύ κοινό θεμελιώδης επιστήμη, που δίνει απαντήσεις για τη ζωή και το Σύμπαν, όπως η Φυσική και η Βιολογία.

Λιγότερο προφανές είναι το πρόβλημα δημοσίων σχέσεων της Φυσικής, συνεχίζει το άρθρο, επισημαίνοντας την παραμορφωμένη εικόνα της σύγχρονης «εκλαϊκευμένης επιστήμης». «Μέρος του προβλήματος βρίσκεται στη σχεδόν θρησκευτική πίστη σε εντελώς υποθετικές, μαθηματικές θεωρίες, χωρίς την παραμικρή μέχρι σήμερα πειραματική θεμελίωση ή και άλλων θεωριών που από τη φύση τους είναι εντελώς αδύνατο να επιβεβαιωθούν στο εργαστήριο». Τέτοιου είδους «θεωρίες» μπορεί να είναι γοητευτικές ή απλώς γαργαλιστικές για ένα κοινό που αυταπατάται ότι τις καταλαβαίνει, αλλά είναι παντελώς άχρηστες για την ίδια τη Φυσική, όπου ο τελικός κριτής κάθε θεωρίας είναι η πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή