Θέρετρο για ίντριγκες…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στηριζόμενος στο μπαστούνι του και υποβασταζόμενος, ο ηλικιωμένος άνδρας με το μαύρο μεταξωτό πουκάμισο ανεβαίνει τα σκαλοπάτια του Κίσλινγκ, του παλιού αυστριακού εστιατορίου, που είναι σήμα κατατεθέν του θερέτρου. «Είναι συγγενής του Τσου Ενλαϊ», εξηγεί ο διευθυντής του εστιατορίου σε μια παρέα ξένων. «Παραθέριζε εδώ και παλιότερα. Μένει στη γειτονιά όπου διαμένουν τα υψηλόβαθμα στελέχη», καταλήγει.

Οπουδήποτε αλλού, ακόμα και στο Πεκίνο, μία συνάντηση με συγγενή του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα ήταν κάτι το παράξενο. Ωστόσο, στο Μπεϊνταϊχέ, το θέρετρο των στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, μια τέτοια συνάντηση δεν είναι κάτι το εξαιρετικό. Εδώ, 288 χλμ. από το Πεκίνο, οι προσωπικότητες του ΚΚΚ συναντώνται, δειπνούν, κολυμπούν και καθορίζουν το μέλλον της πιο πολυπληθούς χώρας του κόσμου.

Δίπλα στο κύμα οι ίντριγκες δίνουν και παίρνουν, καθώς από τις σιδηρόφραχτες επαύλεις οι Κινέζοι ηγέτες προσπαθούν να διορίσουν συμμάχους στο Πολιτικό Γραφείο και στη Μόνιμη Επιτροπή.

Στους δρόμους του Μπεϊνταϊχέ και στις δημόσιες παραλίες του κυκλοφορούν και λιάζονται ημίγυμνοι Ρώσοι και Κινέζοι παραθεριστές. Τα κομματικά στελέχη παραμένουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα στις ιδιωτικές παραλίες και τις επαύλεις τους, ενώ τελευταία γίνεται όλο και πιο αισθητή η παρουσία δυνάμεων ασφάλειας. Οι αστυνομικοί με ανοιχτόχρωμες γαλάζιες στολές περιπολούν καβάλα σε μηχανές Suzuki, ενώ υπάρχει φυλάκιο ελέγχου στην κεντρική οδό που οδηγεί στην πόλη.

Οι Δυτικοί ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση του θερέτρου στα τέλη του 19ου αιώνα. Οταν ο Λαϊκός Απλευθερωτικός Στρατός εισήλθε το 1948, το θέρετρο διέθετε 719 επαύλεις, αναφέρει η «Λαϊκή Ημερησία». Η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος το λάτρεψε αμέσως. Ο Μάο κολυμπούσε επί ώρες στα νερά της Θάλασσας Μποχάι, ενώ ο διάδοχός του Ντενγκ Σιαοπίνγκ μετέτρεψε τις άτυπες συναντήσεις των στελεχών σε ετήσιες προκαθορισμένες συνεδριάσεις. Φέτος, βέβαια, οι πολιτικές ζυμώσεις είναι πιο δύσκολες, εξαιτίας του σκανδάλου Μπο Σιλάι.

Τα προβλήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στα στελέχη του κόμματος δεν αλλάζουν τους ράθυμους θερινούς ρυθμούς στο θέρετρο. Ενας συνταξιούχος, που εργαζόταν στην τοπική κομματική μηχανή, δείχνει τις επαύλεις και λέει ότι τα παιδιά των κομματικών αρχηγών έβγαλαν πολλά χρήματα εξαιτίας της διαφθοράς.

Τα στελέχη, λέει ο άνδρας, αρνούνται να κολυμπήσουν στη θάλασσα, που έχει καφέ χρώμα εξαιτίας των λυμάτων. Προτιμούν τις πολυτελείς πισίνες με το φιλτραρισμένο θαλασσινό νερό. «Για ποιο πράγμα είναι χρήσιμοι; Τι κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους; Θα έπρεπε να έχουν κληρονομήσει την επαναστατική αλληλεγγύη», διερωτάται υποτιμητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή