Τι γράφει ο ξένος Τύπος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE WALL STREET JΟURΝΑL

«Φταίει ο Μάριο»

Τα ισπανικά επιτόκια έσπασαν νέο ρεκόρ, λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Ε.Ε. να σώσει τις τράπεζες της χώρας. Το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, όμως, ύψους 100 δισ. ευρώ, βασίζεται σε υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ανάκαμψη των υπερχρεωμένων της περιοχών. Οι αξιωματούχοι στη Μαδρίτη, όμως, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα επιτόκια των ομολόγων τους (7,5%) ως αποτέλεσμα του παραλογισμού των τραπεζών και όχι ως σύμπτωμα εγγενούς προβλήματος. Ο τελευταίος ανθεκτικός μύθος αφορά την ακλόνητη πίστη ότι το υψηλό κόστος δανεισμού αποτελεί επίπτωση οργανωμένου σχεδίου κερδοσκόπων κατά του ευρώ.

Τη «γραμμή» της Ρώμης και των Παρισίων επέλεξε έτσι τη Δευτέρα η ρυθμιστική αρχή του ισπανικού χρηματιστηρίου, απαγορεύοντας το short selling για τρεις μήνες. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μοιάζει να διατηρεί σώας τα φρένας, επιμένοντας ότι η αποστολή του αφορά τη νομισματική σταθερότητα και τη στήριξη του νομισματικού συστήματος, σε καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας. Η Μαδρίτη πρέπει να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις και να μην απαιτεί τα πάντα από την ΕΚΤ.

ΤΗΕ SYDNEY MORNING ΗΕRΑLD

Μικρότερο κακό;

Στο επίκεντρο της κρίσης χρέους και των οικονομικών εξελίξεων στην Ε.Ε. βρίσκεται για ακόμα μία φορά η Ελλάδα. Εν αναμονή της αξιολόγησης των εφαρμοσθέντων μέτρων και της επιτυχούς επίτευξης των στόχων από τους δανειστές, για άλλη μία φορά προβάλλει πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να «πιάσει» τους στόχους που προβλέπονται από τις δανειακές συμφωνίες, θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια μεταξύ δέκα και πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και πολλά από τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αποδεχθούν, σύμφωνα τουλάχιστον με το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό, μάλιστα, αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να χορηγήσει άλλη οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή που η Γερμανία λέει κατηγορηματικά όχι στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου, το ταμπού της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος δεν φαντάζει πλέον αδιανόητο όπως παλαιότερα. Ηδη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατυπώνουν την άποψη πως οι συνέπειες της απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι «μικρότερο κακό» συγκριτικά με μια αέναη οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή