«Ανακωχή» για τη σωτηρία οικογενειών γοριλλών

«Ανακωχή» για τη σωτηρία οικογενειών γοριλλών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΣΑΣΑ, Κονγκό. Θηροφύλακες από τη Δημοκρατία του Κονγκό εγκαινίασαν χθες μεγάλη επιχείρηση αναζήτησης έξι οικογενειών ιδιαίτερα απειλούμενων πρωτευόντων, που δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και τρεις μήνες, εποχή έναρξης ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή.

Οι έξι οικογένειες, που αποτελούνται από γορίλλες στο όριο της εξαφάνισης, κατοικούν στο πυκνό τροπικό δάσος της οροσειράς Βιρούνγκα, στα ανατολικά της αχανούς χώρας. Εκεί, ο τακτικός στρατός μάχεται αποσχιστικό κίνημα, υπό την ηγεσία απόστρατου στρατηγού. Η οροσειρά Βιρούνγκα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από γορίλλες των βουνών.

Σε χθεσινή του δήλωση, ο διευθυντής του εθνικού δρυμού Βιρούνγκα Εμανουέλ ντε Μερόντ ανέφερε ότι ο στρατός, αλλά και οι αντάρτες του κινήματος Μ23 συμφώνησαν να επιτρέψουν στους θηροφύλακες να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση εντοπισμού των ντροπαλών πρωτευόντων, παρότι αυτά βρίσκονται σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες. «Στις 24 Ιουλίου, ομάδα 45 θηροφυλάκων θα ξεκινήσει αποστολή πολλών ημερών, με στόχο τον εντοπισμό και την καταγραφή έξι οικογενειών γοριλλών του βουνού. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε κάθε πλευρά της τοπικής αντιπαράθεσης για την άδεια που μας έδωσαν για τις έρευνές μας αυτές» είπε ο κ. Ντε Μερόντ.

Η ηφαιστειακή οροσειρά Βιρούνγκα εκτείνεται από το Κονγκό προς τη Ρουάντα και την Ουγκάντα, ενώ εκεί κατοικούν οι 480 από τους 790 εναπομείναντες μεγάλους γορίλλες των βουνών, η προστασία των οποίων υπήρξε έργο ζωής της δολοφονηθείσας το 1985 Αμερικανίδας ζωολόγου Νταϊάν Φόσεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή