Νέα κινεζική πόλη σε επικράτεια αμφισβητούμενη

Νέα κινεζική πόλη σε επικράτεια αμφισβητούμενη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Το Πεκίνο πραγματοποίησε χθες τα εγκαίνια μιας καινούργιας κινεζικής πόλης, στο έδαφος ενός μικροσκοπικού νησιού, στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η καινούργια πόλη της Σάνσα, όπου το Πεκίνο έχει ήδη αποστείλει στρατιωτική φρουρά, εγκαθιδρύθηκε σε μια θαλάσσια περιοχή, το καθεστώς της οποίας είναι διαφιλονικούμενο από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και άλλες γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, το Πεκίνο τις αγνόησε και δημιούργησε εκεί μια δική του πόλη, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο των νησιών και της θαλάσσιας περιοχής, στα νησιά Σπράτλι. Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα να εγκαταστήσει ένα διοικητικό κέντρο στα νησιά Paracels και Spratly καθώς και τη Macclesfield Bank, μια μεγάλη ατόλη, πλούσια σε αλιεύματα, την οποία διεκδικούν επίσης η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι η Μανίλα δεν αναγνωρίζει την πόλη και το εύρος της δικαιοδοσίας της, ενώ το Βιετνάμ τόνισε ότι οι ενέργειες του Πεκίνου παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία. Η διοίκηση της πόλης βρίσκεται στο μικροσκοπικό νησάκι Γιονγκξίνγκ, 350 χλμ. νοτιοανατολικά της κινεζικής νήσου Χαϊνάν. Το νησάκι ανήκει στο σύμπλεγμα των Paracels, το οποίο διεκδικούν τόσο η Κίνα όσο και το Βιετνάμ. Οι δυο χώρες μαζί με τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν διεκδικούν επίσης όλο ή μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Spratly.

Πάντως, η κρατική τηλεόραση της Κίνας μετέδωσε χθες σε απευθείας μετάδοση το τελετουργικό εγκαθίδρυσης της καινούργιας πόλης και του δημάρχου της, Xiao Jie, ο οποίος επισήμανε τον σημαίνοντα ρόλο της Σάνσα στην προστασία της κυριαρχίας της Κίνας. Το πρακτορείο Ξινχουά είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι η δικαιοδοσία της πόλης εκτείνεται σε βάθος 13.000 τ.χλμ. γης και 2 εκατ. τ.χλμ. θάλασσας.

Σε έκθεσή του για θέμα, το International Crisis Group ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κίνηση του Πεκίνου «δεν δημιουργεί ένταση από μόνη της», αλλά υποχρεώνει τις άλλες χώρες να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους στην ίδια περιοχή και ενδεχόμενη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις -βλ. Ουάσιγκτον- εμπεριέχει κίνδυνο κλιμάκωσης. Στην ίδια έκθεση, τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να βρουν από κοινού τρόπο διαχείρισης των ενεργειακών πηγών και των αλιευμάτων στην αμφισβητούμενη περιοχή, καθώς κι έναν μηχανισμό αντιμετώπισης παρόμοιων συμβάντων. «Αν δεν υπάρξει ένας τέτοιος μηχανισμός, η ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσε πολύ εύκολα να οδηγηθεί σε αμετάκλητα ύψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή