Κατηγορίες κατά Κόλσον, Μπρουκς

Κατηγορίες κατά Κόλσον, Μπρουκς

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αναψε χθες το φιτίλι της βραδυφλεγούς βόμβας των υποκλοπών εις βάρος πολιτών, διασημοτήτων και πολιτικών, που κατηγορούνται ότι διενεργούσαν ανώτερα στελέχη της αυτοκρατορίας Μέρντοχ, με κορυφαίους τη Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην διευθύντρια της μοιραίας εφημερίδας News of the World και της εφημερίδας Sun, και τον Αντι Κόλσον, πρώην αρχισυντάκτη της ίδιας εφημερίδας και πρώην σύμβουλο του Ντέιβιντ Κάμερον.

Το φιτίλι άναψε, η έκρηξη αναμένεται στο δικαστήριο και τα ωστικά κύματα ενδέχεται να ταράξουν όχι μόνο τον Βρετανό πρωθυπουργό και κατεστημενους θεσμούς, όπως η βρετανική αστυνομία, αλλά πρόσωπα και θεσμούς στα πέρατα της υφηλίου, αν κρίνει κανείς από τη φύση των κατηγοριών, την ιδιότητα των κατηγορουμένων και των θυμάτων, κυρίως δε από άλλες παράλληλες βρετανικές έρευνες περί υποκλοπών σε εξέλιξη, που ίσως ενοχλήσουν και άλλα μέσα ενημέρωσης εντός και εκτός Βρετανίας.

Στα 600 θύματα, κατά τους υπολογισμούς της εισαγγελίας, συγκαταλέγονται ο Μπραντ Πιτ, η Αντζελίνα Τζολί, ο Τζουντ Λο, ο Πολ Μακάρτνεϊ, η πρώην σύζυγός του Χέδερ Μιλς, δύο πρώην υπουργοί Εσωτερικών της Βρετανίας και άλλες διασημότητες. Κατά τους υπολογισμούς της βρετανικής αστυνομίας τα θύματα των τηλεφωνικών υποκλοπών ενδέχεται να υπερβαίνουν τις 4.000.

Οπως ανακοίνωσε χθες η εισαγγελία, εκτός από τον Κόλσον και την Μπρουκς, για συνωμοσία με στόχο την υποκλοπή επικοινωνιών χωρίς νόμιμη άδεια στο διάστημα 2001 – 2006 κατηγορούνται οι Στιούαρτ Κάτνερ, Ιαν Εντμονσον, Γκρεγκ Μίσκιου, Νέβιλ Θερλμπέκ και Τζέιμς Γουέδεραπ, όλοι διευθυντικά στελέχη της News of the World, την οποία ο Ρούπερτ Μέρντοχ αναγκάστηκε να κλείσει ύστερα από λειτουργία 168 ετών, όταν το σκάνδαλο υποκλοπών προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις πέρυσι. Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι και ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Γκλεν Μάλκερ, «πρωτεργάτης» του σκανδάλου, που το 2006 είχε συλληφθεί με τον Κλάιβ Γκούντμαν, δημοσιογράφο της News of the World, αρμόδιο για θέματα που αφορούν τη μοναρχία. Και οι δύο ήταν ύποπτοι για υποκλοπές φωνητικών ειδοποιήσεων μελών της βασιλικής οικογένειας. Τότε οι δύο καταδικάστηκαν, το σκάνδαλο όμως πνίγηκε.

Η έκρηξή του ήταν αναπόφευκτη, όταν το 2011 άρχισαν οι αποκαλύψεις για την παγίδευση του τηλεφώνου και υποκλοπή των μηνυμάτων της 13χρονης Μίλι Ντάουλερ, που είχε απαχθεί. Η χρήση των μηνυμάτων από δημοσιογράφους της News of the World οδήγησε σε παραπλάνηση την αστυνομία και τους γονείς της κοπέλας, που πίστεψαν ότι είναι ζωντανή, ενώ είχε δολοφονηθεί από τους απαγωγείς. Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, η εφημερίδα έκλεισε τον Ιούλιο του 2011, η οικογένεια Μέρντοχ αντιμετώπισε τους ανακριτές και στη συνέχεια την καταβαράθρωση του κύρους της αυτοκρατορίας της.

Η Ρεμπέκα Μπρουκς και ο Αντι Κόλσον, που εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση της Μίλι Ντάουλερ, αρνούντα τις κατηγορίες. Και οι δύο, ωστόσο, είναι προσωπικοί φίλοι του πρωθυπουργού, ενώ ο Κόλσον υπήρξε σύμβουλός του και επικεφαλής του επικοινωνιακού τομέα, αφού παραιτήθηκε από τη News of the World το 2007 μετά την καταδίκη των Μάλκερ και Γκούντμαν. Λέγεται ότι του «δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία», με μεγάλο ίσως κόστος σήμερα για τον κ. Κάμερον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή