Τι γράφει ο ξένος Τύπος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Συμπτώματα επιδείνωσης

Μένει να δούμε αν η τρόικα είναι έτοιμη να αναγκάσει την Ελλάδα σε πτώχευση. Μεγάλο μέρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στοχεύει στην εξασφάλιση υποχωρήσεων, στις διαπραγματεύσεις. Αλλά, ενώ η Ελλάδα έχει ξαναοδηγηθεί στα άκρα, τώρα φαίνεται ότι δεν έχει άλλα περιθώρια, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, αν και συνένοχοι των ελληνικών δεινών, δείχνουν να έχουν χάσει την υπομονή τους. Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναβεβαίωσε ότι η επόμενη δόση βοήθειας προς την Ελλάδα ενδεχομένως να καθυστερήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, θέτοντας τη χώρα σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνει χωρίς λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Η ΕΚΤ επιπλέον ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα και έκλεισε μία ακόμη πηγή χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση Σαμαρά θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές της ότι η ελληνική οικονομία έχει εκτροχιαστεί ως αποτέλεσμα της αύξησης της φορολογίας και των περικοπών που επέβαλε η τρόικα. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές το 2014, αλλά αυτό μοιάζει πλέον με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Τα πράγματα περιπλέκονται από το γεγονός ότι οι απεσταλμένοι της τρόικας έχουν διαφορετικές εντολές και διαφορετικούς ψηφοφόρους.

DΙΕ ΖΕΙΤ

Πιέσεις από το Βερολίνο

Αυτή την περίοδο η Ελλάδα κάνει τις σκληρότερες περικοπές, όπως δεν τις έχει κάνει ποτέ ώς τώρα – και το Βερολίνο την ίδια στιγμή πυροδοτεί μια συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Γιατί;

Η απάντηση που δίνεται -αφού προηγουμένως αναγνωρίζονται οι μεγάλες και ιδιαίτερα επώδυνες περικοπές, αλλά και η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων- είναι η εξής: Το Βερολίνο τώρα βγάζει τα μεγάλα «όπλα», όπως τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, γνωρίζοντας καλά ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει ένα τέτοιο σενάριο.

Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν πως οι Ελληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ, ισχυρίζεται ο οικονομολόγος Γκρος και θεωρεί τη σχετική συζήτηση σαν ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης, που αφορά κατά κύριο λόγο τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Η Αθήνα θα πρέπει να εξαναγκαστεί να κάνει τα τελευταία βήματα, ούτως ώστε να μπορέσει να εξυγιάνει τον δημόσιο προϋπολογισμό και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Η απειλή χρεοκοπίας είναι για τους ευρωδιασώστες το τελευταίο χαρτί για να μπορέσουν να πατάξουν τη διαφθορά και τον πολιτικό πατερναλισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή