Η Αλ Κάιντα δίνει στον εαυτό της ρόλο στη Συρία

Η Αλ Κάιντα δίνει στον εαυτό της ρόλο στη Συρία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια επαναλαμβανόμενη εικόνα στη συριακή επανάσταση, ένα βίντεο με μασκοφορεμένους άνδρες οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Ελεύθερος Συριακός Στρατός και κραδαίνουν AK-47 – με μία ανησυχητική διαφορά. Πίσω τους κρέμονται δύο σημαίες της Αλ Κάιντα, με λευκά αραβικά γράμματα, σε μαύρο φόντο.

«Δημιουργούμε πυρήνες αυτοκτονίας, για να κάνουμε τζιχάντ στο όνομα του Θεού», λέει ένας εκπρόσωπος στο βίντεο, το οποίο κυκλοφορεί στο YouTube κι είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η Αλ Κάιντα και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να εκμεταλλευτούν τη συριακή επανάσταση.

Ενώ οι ηγεσίες της πολιτικής και στρατιωτικής αντιπολίτευσης στη Συρία εξακολουθούν να αρνούνται οποιονδήποτε ρόλο των εξτρεμιστών, η Αλ Κάιντα συνέβαλε στην αλλαγή της φύσης της διένεξης, εισάγοντας το όπλο που τελειοποίησε στο Ιράκ -τις επιθέσεις αυτοκτονίας- στη μάχη εναντίον του προέδρου Ασαντ.

Τα στοιχεία ότι η Συρία εξελίσσεται σε μαγνήτη των σουνιτών εξτρεμιστών, περιλαμβανομένων όσων ενεργούν κάτω από τη σημαία της Αλ Κάιντα, αυξάνονται. Ενα σημαντικό συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία, που έπεσε πρόσφατα στα χέρια των αντικαθεστωτικών, μετατράπηκε ταχύτατα σε σημείο συγκέντρωσης μαχητών της τζιχάντ.

Η παρουσία των μαχητών της τζιχάντ στη Συρία έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, εν μέρει λόγω της σύγκλισης με τις δογματικές εντάσεις κατά μήκος των συνόρων της χώρας με το Ιράκ. Η Αλ Κάιντα έχει ανακοινώσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει να συνδέσει την εξέγερση στο Ιράκ με την επανάσταση στη Συρία, παρουσιάζοντάς τις ως θρησκευτικές διαμάχες – σουνίτες εναντίον σιιτών.

Από την έναρξη της εξέγερσης, η συριακή κυβέρνηση επεδίωξε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση απαρτίζεται από μέλη της Αλ Κάιντα και συμμάχους της, κάτι που αρνήθηκε η αντιπολίτευση και αποδέχθηκαν, προς στιγμήν, οι ανεξάρτητοι παρατηρητές. Η εξέγερση άρχισε ως ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένοπλη μάχη, μετά την αιματηρή αντίδραση της κυβέρνησης.

Τα συριακά Μέσα παρουσίαζαν σταθερά κάθε έκρηξη ως βομβιστική επίθεση, όπως έκαναν και με την επίθεση της 18ης Ιουλίου οπότε σκοτώθηκαν τέσσερις υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Με τον καιρό, όμως, η Συρία άρχισε πράγματι να προσελκύει μαχητές της τζιχάντ, καθώς η μάχη εξελισσόταν σε θρησκευτική διαμάχη μεταξύ της σουνιτικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας, όπου κυριαρχεί το αλαουιτικό στοιχείο. Από τον Δεκέμβριο, οι αναλυτές άρχισαν να βλέπουν αυτό που πολλοί θεωρούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Εκτοτε έχουν συμβεί 35 εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων και 10 επιβεβαιωμένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, τέσσερις από τις οποίες ανέλαβε το Μέτωπο Νουσρά της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου για τη Μελέτη των Πολέμων. Η Αλ Κάιντα προσπαθεί να γίνει όλο και πιο ενεργή στη Συρία, όπως έχει ήδη κάνει στη Σομαλία και στο Μαλί και προηγουμένως στην Τσετσενία και στην Υεμένη, προσπαθώντας να μετατρέψει προς όφελός της μια εσωτερική διαμάχη. Προς στιγμήν, πάντως, η συριακή αντιπολίτευση διατηρεί ενιαία στάση, κατά της Αλ Κάιντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή