Ισως βρέθηκε ο σκελετός της Μόνα Λίζα

Ισως βρέθηκε ο σκελετός της Μόνα Λίζα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Κοντύτερα στην αποκάλυψη της ταυτότητας της Μόνα Λίζα, της γυναίκας με το μυστηριώδες χαμόγελο το πορτρέτο της οποίας φιλοτέχνησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, βρίσκονται οι Ιταλοί αρχαιολόγοι. Η ερευνητική ομάδα προχώρησε στην εκταφή ενός σκελετού που -όπως πιστεύουν- ανήκει στη Λίζα Γκεραρντίνι, μια αρχόντισσα από τη Φλωρεντία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή ήταν η μούσα του μεγάλου ζωγράφου.

Ο Σιλβάνο Βιντσέτι, συντονιστής της ομάδας των αρχαιολόγων και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ιταλίας, επεσήμανε ότι ο σκελετός εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο μοναστήρι όπου όπως πιστεύουν έζησε και πέθανε η Λίζα Γκεραρντίνι, σύζυγος του πλούσιου εμπόρου μεταξιού Φραντσέσκο ντελ Τζοκόντο, ο οποίος παρήγγειλε στον Ντα Βίντσι το πορτρέτο. Η γυναίκα κατέφυγε στο μοναστήρι μετά τον θάνατο του συζύγου της και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ετάφη εκεί.

Οπως εξηγεί ο Βιντσέτι, «αρχικά θα εφαρμοστεί η μέθοδος χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα 14. Η γυναίκα που αναζητούμε πρέπει να πέθανε στα μισά του 16ου αιώνα. Στη συνέχεια με εξειδικευμένες αναλύσεις θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε την ηλικία που είχε όταν πέθανε. Η Γκεραρντίνι πρέπει όταν απεβίωσε να ήταν 62 έως 63 ετών. Τέλος, θα προχωρήσουμε σε τεστ DNA και θα το συγκρίνουμε με γενετικό υλικό από τις σορούς των παιδιών της. Αν λάβουμε τις απαντήσεις που γυρεύουμε, τότε πράγματι θα έχουμε εντοπίσει την Γκεραρντίνι. Μετά, βέβαια, θα ανακατασκευάσουμε το κρανίο και το πρόσωπο της γυναίκας, ώστε να δούμε αν αυτή ήταν η Τζοκόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή