Ο πρώην εισαγγελέας Γκαρθόν θα εκπροσωπήσει νομικά τον Ασάντζ

Ο πρώην εισαγγελέας Γκαρθόν θα εκπροσωπήσει νομικά τον Ασάντζ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΤΟ. Τη νομική εκπροσώπηση και τη βοήθεια του Ισπανού πρώην εισαγγελέα Μπαλτάθαρ Γκαρθόν θα έχει ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό. Τη συνεργασία των δύο γνωστοποίησε ο ΥΠΕΞ της λατινοαμερικανικής χώρας, Ρικάρντο Πατίνο, ενώ σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα των WikiLeaks.

Ο Ασάντζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τις 19 Ιουνίου, προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου έχει κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις της εισαγγελίας σχετικά με τους ισχυρισμούς δύο γυναικών που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού από τον Αυστραλό ακτιβιστή. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Ωστόσο, στις 19 Ιουνίου παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσής του. Υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα κατέληγε στην παράδοσή του στις ΗΠΑ όπου θα καταδικαζόταν σε θάνατο για την υποκλοπή και δημοσιοποίηση χιλιάδων απορρήτων διπλωματικών εγγράφων.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού διεμήνυσε ότι θα μελετήσει σε βάθος την υπόθεση, όσος καιρός και εάν χρειαστεί, μέχρι να αποφασίσει κατά πόσον θα χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Ασάντζ.

«Ο Ασάντζ ζήτησε τη βοήθεια του Ισπανού Μπαλτάθαρ Γκαρθόν πιστεύοντας ότι αυτός θα χειριστεί με τον καλύτερο τρόπο την υπόθεσή του. Εχει δικαίωμα να ζητήσει τη νομική συμβουλή οποιουδήποτε πιστεύει ότι θα μπορέσει να τον βοηθήσει κατά τον επιτυχέστερο τρόπο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκαρθόν βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Εγινε παγκοσμίως γνωστός το 1998 όταν διέταξε τη σύλληψη του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, αλλά και κατά την προσπάθειά του να διατάξει έρευνα για τις δολοφονίες χιλιάδων αμάχων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο.

Ο Ασάντζ και ο Ισπανός νομικός συναντήθηκαν πρόσφατα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προσπαθώντας να χαράξουν τη νομική γραμμή που θα ακολουθήσουν. Σε ανακοίνωση στον Τύπο, οι δύο άνδρες αναφέρουν ότι στόχος της κοινής τους προσπάθειας είναι «να υπερασπιστούν τόσο τα WikiLeaks όσο και τον Τζούλιαν Ασάντζ από την καταχρηστική διαδικασία που ακολουθείται και να αποκαλύψουν τις αυθαίρετες, εξωδικαστικές ενέργειες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος». Επίσης, ο κύριος Γκαρθόν θα προσπαθήσει «να δείξει με ποιον τρόπο οι μυστικές διαδικασίες των ΗΠΑ εναντίον του Τζούλιαν Ασάντζ και των WikiLeaks «μόλυναν» όλες τις νομικές διαδικασίες που οδήγησαν στην απόφαση έκδοσης του Ασάντζ στη Σουηδία».

Ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίτο, χαιρέτισε τη συμμετοχή του Γκαρθόν στην υπόθεση και τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει τις καλύτερες σχέσεις μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή