Γενοκτονίες πιθανές στο μέλλον

Γενοκτονίες πιθανές στο μέλλον

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λειψυδρία, οι ελλείψεις σε τρόφιμα και ενέργεια, οι κλιματικές αλλαγές και ο «οικολογικός πανικός», οι πληθυσμιακές ανισότητες, όπως η αριθμητική υπεροχή των νέων σε συγκεκριμένες περιοχές της Γης, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν γενοκτονίες στο μέλλον, απεφάνθησαν την Τρίτη ειδικοί και εμπειρογνώμονες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ αυτών και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, σε συμπόσιο για την πρόληψη της γενοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον.

Βεβαίως, πέραν των οικολογικών ή οικονομικών αιτίων, παράγων γενοκτονιών και μαζικών εξοντώσεων, αρχέγονος και αμετάβλητος ανά τους αιώνες, παραμένει ο αυταρχισμός καθεστώτων αντιδημοκρατικών, φασιστικών ή καθοδηγούμενων από τον φυλετικό ή θρησκευτικό φανατισμό. Τέτοιου είδους καθεστώτα συναντά κανείς στην Αφρική και την Ασία, ατυχώς όμως αυτά τα καθεστώτα συχνά είναι απότοκα του ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων δυνάμεων ή της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Στην ομιλία της η κ. Κλίντον αναφέρθηκε στη Ρουάντα και τη Βοσνία, στις οποίες, όπως είπε, έγιναν γενοκτονίες επί της προεδρίας του συζύγου της. Οι δύο αυτές περιπτώσεις αιτιολογούν την ανάγκη πρόληψης γενοκτονιών με αξιολόγηση των ενδείξεων, με την αποστολή υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε περιοχές υψηλού κινδύνου ή με την προσέγγιση των γυναικών σε κοινότητες όπου ενυπάρχουν τα αίτια της σφαγής. Η κ. Κλίντον αναφέρθηκε και στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα τον περασμένο Απρίλιο, όταν ανακοίνωσε τη συγκρότηση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Γενοκτονιών, αρμόδιας για τη χάραξη της κυβερνητικής στρατηγικής. Ισως, είπε η υπουργός, η αποτελεσματικότητα της επιτροπής να δημιουργεί επιφυλάξεις σε ορισμένους, εκείνη όμως τη θεωρεί «εργαλείο υποκίνησης προσπαθειών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ώστε το ενδιαφέρον να εστιασθεί στην πρόληψη με τη σωστή χρήση όλων των υφιστάμενων μέσων και εφοδίων».

«Το παρελθόν δεν συνιστά τυφλοσούρτη ως προς το πότε, γιατί και πώς θα εκδηλωθούν φρικαλεότητες σε μαζική κλίμακα, υφίστανται όμως ενδείξεις ότι θα συντελεσθούν στο μέλλον γενοκτονίες», σημείωσε ο Κρις Κομ, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, που κατονόμασε τη λειψυδρία και τις ενεργειακές ελλείψεις ως δυνάμει αιτίες, εφόσον μετά το 2030 περίπου ο μισός πληθυσμός της Γης θα στερείται το νερό. Ο κ. Κομ πιστεύει ότι ο «υπερπληθυσμός» των νέων σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές σφαγές, ενώ ο Τίμοθι Σνάιντερ, καθηγητής Ιστορίας στο Γέιλ, εξήγησε ότι οι κλιματικές αλλαγές επενεργούν ως «πολλαπλασιαστής υφιστάμενων ελλείψεων», ότι ο κόσμος έχει ήδη εισέλθει στη φάση του «οικολογικού πανικού» και ότι οι κλιματικές αλλαγές θα προκαλέσουν έμμεσα γενοκτονίες, διότι μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα θα καλύψουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα εξαντλώντας αποθέματα τρίτων χωρών, που στη συνέχεια θα αντιμετωπίσουν λιμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή