Η Εβίτα Περόν έγινε και χαρτονόμισμα

Η Εβίτα Περόν έγινε και χαρτονόμισμα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Η Εβίτα Περόν, η Πρώτη Κυρία της Αργεντινής, που από πάμπτωχη χορεύτρια βρέθηκε στο πλάι του προέδρου Χουάν Περόν, υπήρξε αντικείμενο λατρείας όταν ζούσε. Ακόμα και σήμερα, 60 χρόνια από τον θάνατό της (στις 26 Ιουλίου 1952 σε ηλικία 33 ετών, από καρκίνο) προκαλεί παθιασμένες συζητήσεις για τη σημασία του έργου της.

Πολλοί ιστορικοί αναγνωρίζουν στο πρόσωπό της το πάθος για όλα αυτά που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της αργεντίνικης κουλτούρας, όπως τη φλογερή επιθυμία για κοινωνική δικαιοσύνη, ίσα δικαιώματα για όλους και την πεποίθηση πως οι πιο φτωχοί και αδύναμοι χρήζουν κυβερνητικής αρωγής.

«Η Εβίτα σήμερα είναι αποδεκτή πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από είκοσι χρόνια. Ακόμα και αυτοί που διαφωνούν με όσα πρέσβευε τη θαυμάζουν. Η κοινωνία της Αργεντινής έχει αλλάξει», υποστηρίζει ο ιστορικός Φελίπε Πίνια.

Η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Κίρχνερ, προώθησε αυτή την αλλαγή. Το γραφείο της κοσμεί μία μεγάλη φωτογραφία της Εβίτα, συχνά αναφέρει αποσπάσματα από τις ομιλίες της και για να την τιμήσει έθεσε σε κυκλοφορία νέα χαρτονομίσματα, στα οποία απεικονίζεται το πρόσωπό της. «Η Εβίτα γέννησε τη σημερινή Αργεντινή επειδή αφύπνισε τη συνείδηση της εργατικής τάξης, έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου, απαίτησε σεβασμό προς τους εργάτες και τα δικαιώματά τους», σημειώνει ο Πίνια στο βιβλίο του «Εβίτα, κομμάτια της ζωής της», που κυκλοφόρησε προ μηνός και ήδη πούλησε τριάντα χιλιάδες αντίτυπα.

Αλλωστε, η κληρονομιά που άφησε η Εβίτα Περόν είναι ανάλογη με αυτή του Τσε Γκεβάρα. Φωτογραφίες της κοσμούν ακόμα τους δρόμους του Μπουένος Αϊρες, σαν να μην πέθανε ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή