ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟ ΣΙΛΑΪ

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως στην Γκου Καϊλάι

ΠΕΚΙΝΟ. Κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως απαγγέλθηκαν εναντίον της Γκου Καϊλάι, συζύγου του πάλαι ποτέ ισχυρού πολιτικού της Κίνας Μπο Σιλάι, η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση δολοφονίας Βρετανού επιχειρηματία. Η Γκου Καϊλάι και ο συνεργάτης της Ζανγκ Σιαοτζούν θεωρούνται ύποπτοι για τον θάνατο του Νιλ Χέιγουντ, η απώλεια του οποίου, τον Νοέμβριο, είχε αποδοθεί αρχικώς σε καρδιακή προσβολή εξαιτίας κατάχρησης οινοπνευματωδών. Η δίκη αναμένεται ν’ αρχίσει τον Αύγουστο. Οπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Ξινχουά, η Γκου Καϊλάι είχε οικονομικές διαφορές με τον Χέιγουντ και φοβόταν ότι θα απειλούσε αυτήν και τον γιο της. Η υπόθεση αυτή έθεσε τέλος στην καριέρα του Μπο Σιλάι, του χαρισματικού αλλά αμφιλεγόμενου ηγέτη του Κ.Κ. της μεγαλούπολης Τσονγκτσίνγκ της Κίνας, ο οποίος φιλοδοξούσε να γίνει μέλος του στενού πυρήνα της κινεζικής ηγεσίας το επόμενο φθινόπωρο.

ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΝΟΜΙΚΑ Η ΣΚΩΤΙΑ

Γάμος ομοφυλοφίλων

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ. Την πρόθεσή της να αναγνωρίσει νομικά τον γάμο ομοφυλοφίλων ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Σκωτίας, για να γίνει έτσι η πρώτη από τις συνιστώσες του Ηνωμένου Βασιλείου που θα υιοθετήσει την πρωτοβουλία αυτή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έχει -από τη μεριά του- δεσμευθεί να νομοθετήσει σχετικά, παρά τις έντονες αντιδράσεις εκκλησιαστικών και πολιτικών κύκλων. Υπουργοί της κυβέρνησης της Σκωτίας, μέλη του κόμματος SNP, τόνισαν χθες ότι οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών θα αρχίσουν να τελούνται από τις αρχές του 2015.

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ.Γ. ΟΗΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ

Μπαν Κι Μουν στη Σρεμπρένιτσα

ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ. Ο Μπαν Κι Μουν πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη Σρεμπρένιτσα, την πρώτη γ.γ. του ΟΗΕ μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών στρατευμάτων του διεθνούς οργανισμού να αποτρέψουν τη σφαγή περίπου 8.000 Βόσνιων μουσουλμάνων το 1995 και δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να μαθαίνει από την Ιστορία. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε αμάχους και να σταματήσουμε την αιματοχυσία, ειδικά τώρα στη Συρία, όταν έχουμε πάρει το μήνυμα από τη Σρεμπρένιτσα», είπε ο κ. Μπαν, σε ομιλία, μετά τη συνάντησή του με επιζήσαντες στο κοιμητήριο Ποτοκάρι, όπου έχουν ταφεί πάνω από 6.500 θύματα. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη απογοήτευσαν τον λαό της Σρεμπρένιτσα και είπε ότι η επίσκεψή του σ’ αυτή ίσως ήταν η δυσκολότερη της θητείας του. «Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να παράσχει την απαραίτητη προστασία σε τόσους ανθρώπους που τη χρειάζονταν», είπε.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Δακρυγόνα στην Τυνησία

ΤΥΝΗΣΙΑ. Η αστυνομία της Τυνησίας έριξε προειδοποιητικά πυρά και δακρυγόνα χθες κατά διαδηλωτών που επιτέθηκαν στα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Σιντί Μπουζίντ, απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση. Πλήθη κόσμου, εξοργισμένα από τις συνθήκες διαβίωσής τους, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο και έβαλαν φωτιά σε ελαστικό το οποίο εν συνεχεία πέταξαν στο εσωτερικό του, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Η αστυνομία απάντησε με προειδοποιητικά πυρά και δακρυγόνα, ενώ το πλήθος φώναζε «επέστρεψε η αστυνομία του Μπεν Αλι», αναφερόμενο στον δικτάτορα που εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά την περσινή λαϊκή εξέγερση.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

Χρήση πυρηνικής ενέργειας

ΛΟΝΔΙΝΟ. Παρά την πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011, η χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα κερδίσει έδαφος στην Ασία, αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Γενικότερα, η πυρηνική ενέργεια υιοθετείται από τα κράτη που καταβάλλουν προσπάθειες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων οι οποίες ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θεωρούνται υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή. Μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση πυρηνικής ενέργειας πρόκειται να καταγραφεί σε Κίνα, Ινδία, Νότια Κορέα και Ρωσία. Στην Ιαπωνία, εξάλλου, τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες, γεγονός που διαλύει κάθε ελπίδα για απομάκρυνση από την επικίνδυνη μορφή ενέργειας στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΑΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

Τάφρος ίση με το Γκραντ Κάνιον

ΠΑΡΙΣΙ. Μια τάφρος με μέγεθος ίσο με αυτό του Γκραντ Κάνιον βρισκόταν κρυμμένη κάτω από τους αιώνιους πάγους της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν και της Βρετανικής Αποστολής Ανταρκτικής, η τάφρος θα συμβάλει στην τήξη των πάγων και στην άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων. Ο νέος σχηματισμός έχει βάθος 1,5 χλμ., πλάτος 10 χλμ. και μήκος εκατό χλμ., και εντοπίστηκε με τη βοήθεια ειδικών ραντάρ που μπορούν να «δουν» τι γίνεται κάτω από τους πάγους. Το πελώριο ρήγμα βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Ferrigno, σε μια ιδιαίτερα απομακρυσμένη περιοχή της Ανταρκτικής. Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν την περιοχή επειδή οι δορυφορικές φωτογραφίες υποδείκνυαν τήξη των πάγων μεγαλύτερη από αυτήν που θα περίμενε κανείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή