Γκάφες από τον Ρόμνεϊ στο Λονδίνο

Γκάφες από τον Ρόμνεϊ στο Λονδίνο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε χθες την ευρωπαϊκή του περιοδεία ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ, που υποχρεώθηκε να διαψεύσει ρατσιστική δήλωση συμβούλου του, πριν ακόμη προσγειωθεί στο Λονδίνο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συνεργάτης του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης δήλωσε σε βρετανική εφημερίδα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν αντιλαμβάνεται την «αγγλοσαξονική κληρονομιά» που μοιράζονται Βρετανία και ΗΠΑ. Αμεση υπήρξε χθες η αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου της εκστρατείας Ρόμνεϊ, Αμάντα Χένεμπεργκ, που είπε: «Η δήλωση αυτή δεν ευσταθεί. Αν κάποιος είπε τέτοιο πράγμα, δεν απηχούσε τις απόψεις του κυβερνήτη Ρόμνεϊ, ούτε και άλλου στελέχους της εκστρατείας του». Ο Ντέιβιντ Αξελροντ, επικεφαλής της ομάδας επανεκλογής του προέδρου Ομπάμα, όμως, χαρακτήρισε «απίστευτα προσβλητικές» τις δηλώσεις αυτές, επισημαίνοντας ότι διακρίνονται από πνεύμα ρατσισμού.

Τις γκάφες συνέχισε ο Μιτ Ρόμνεϊ, αφού έφθασε στο Λονδίνο, λέγοντας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC για τη διοργάνωση: «Είναι δύσκολο να πούμε αν θα είναι επιτυχημένη. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που με προβληματίζουν, όπως η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης που δεν προσέλαβε αρκετό προσωπικό και η απεργία τελωνειακών που δεν έγινε. Ολα αυτά είναι ανησυχητικά». Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αναμενόμενες ειρωνικές αντιδράσεις, ο Μιτ Ρόμνεϊ ανασκεύασε χθες τις δηλώσεις του αυτές, εκφράζοντας μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Ντέιβιντ Κάμερον την ακράδαντη πεποίθησή του ότι οι Αγώνες θα στεφθούν από μεγάλη επιτυχία.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μιτ Ρόμνεϊ συνέχισε αμφισβητώντας ουσιαστικά τη δημοτικότητα των Αγώνων μεταξύ των Βρετανών. «Οι Βρετανοί θα συσπειρωθούν άραγε γύρω από τους Ολυμπιακούς; Αυτό θα το μάθουμε μόνο αφού ξεκινήσει η διοργάνωση», είπε ο κ. Ρόμνεϊ. Η άποψη του Ρόμνεϊ έχει ξεχωριστή βαρύτητα. Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην επιχειρηματίας και επενδυτής κλήθηκε να αναλάβει τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002, ύστερα από σκάνδαλο που ενέπλεξε την αρχική οργανωτική ομάδα. Την ίδια στιγμή, ο πρώην κυβερνήτης και η σύζυγός του, Αν, έχουν και προσωπικό σύνδεσμο με τους Αγώνες, καθώς η κ. Ρόμνεϊ είναι συνιδιοκτήτρια του αλόγου «Ραφάλκα», που θα διαγωνισθεί στο ντρεσάζ.

Με τις χθεσινές του συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, ο Μιτ Ρόμνεϊ αποπειράθηκε να προβάλει εικόνα κοσμοπολίτη ηγέτη.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Ρόμνεϊ αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον οικοδεσπότη του τα θέματα της Συρίας, της Λιβύης και του Πακιστάν, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Από το Λονδίνο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα μεταβεί στην Πολωνία και από εκεί στο Ισραήλ. Η επίσκεψή του στο Ισραήλ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς έχει οργανωθεί από τον μεγάλο χρηματοδότη της συντηρητικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, τον «καζινάρχη» Σέλντον Αντελσον.

Η απόφαση του Ρόμνεϊ να εγκαινιάσει τη διεθνή του περιοδεία στη Βρετανία δεν είναι τυχαία, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της διατήρησης και ενίσχυσης της «ειδικής σχέσης» μεταξύ των δύο κρατών. Αργά χθες το βράδυ, ο κ. Ρόμνεϊ επρόκειτο να παραβρεθεί σε δείπνο στην εύπορη συνοικία Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου, που διοργάνωσαν επίδοξοι χρηματοδότες του. Από την εκδήλωση θα λείπει, όμως, ο πρώην επικεφαλής της Barclays Μπομπ Ντάιαμοντ, που αποσύρθηκε από την ομάδα διοργάνωσης του δείπνου μετά το ξέσπασμα σκανδάλου χειραγώγησης επιτοκίων τραπεζικού δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή