Προβληματισμός στο Πεντάγωνο για νέα ιρανικά όπλα

Προβληματισμός στο Πεντάγωνο για νέα ιρανικά όπλα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στο αμερικανικό Πεντάγωνο οι πληροφορίες ότι το Ιράν κατόρθωσε, κινούμενο με μυστικότητα, να αποκτήσει υπερσύγχρονα βαλλιστικά συστήματα κατά πλοίων και να διευρύνει τον στόλο των ταχυπλόων του. Ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι, ιδιαίτερα οι νέοι πύραυλοι που αναπτύχθηκαν με τη συνδρομή ξένης δύναμης, δίνουν στους επικεφαλής του ιρανικού στρατού τη δυνατότητα να πετύχουν γρήγορα και καθοριστικά πλήγματα σε βάρος των πλοίων των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα, πάντως, με την «Ουάσιγκτον Ποστ», το αμερικανικό Πεντάγωνο εξακολουθεί να πιστεύει ακράδαντα ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα κυριαρχούσε σε μια ενδεχόμενη σύρραξη και πως ο προβληματισμός σχετίζεται περισσότερο με τα πλήγματα που θα μπορούσαν να επιφέρουν τα νέα όπλα των Ιρανών τις πρώτες ώρες του πολέμου.

Στρατιωτικοί αναλυτές, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι οι μεγάλης ακριβείας πύραυλοι μικρού βεληνεκούς των Ιρανών σε συνδυασμό με τα πάνοπλα ταχύπλοά τους επαρκούν, προκειμένου να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα περισσότερα υπερσύγχρονα αμερικανικά πλοία. Οι πιθανότητες να εξαπολύσει το Ιράν μια μεγάλη επίθεση εναντίον του αμερικανικού στόλου στον Περσικό Κόλπο θεωρούνται μηδαμινές, πλην όμως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια μικρής κλίμακας επιδρομή σε βάρος των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ βομβαρδίσουν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ικανότητα του Ιράν να καταφέρει καίρια πλήγματα σε βάρος αμερικανικών πλοίων είναι σαφέστατα μεγαλύτερη απ’ ό,τι προ δεκαετίας, γεγονός που σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, καθιστά παρακινδυνευμένη την παρουσία αεροπλανοφόρων και άλλων ακριβών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή