Αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ισραήλ

Αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ισραήλ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νομοσχέδιο με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ισραήλ επρόκειτο να υπογράψει χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μία μόλις ημέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ στην Ιερουσαλήμ.

Σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα θα υπογραμμίσει τη δέσμευσή του στην ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ξεκάθαρο μήνυμα στους Εβραίους ψηφοφόρους ότι παραμένει μεγάλος φίλος του Ισραήλ και διαψεύδοντας τις κατηγορίες που του προσάπτει ο Ρόμνεϊ για υποβάθμιση της ειδικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Το νομοθέτημα, που ψηφίσθηκε από το Κογκρέσο με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία, έχει τον τίτλο «Νόμος Ενισχυμένης Συνεργασίας Ασφαλείας ΗΠΑ-Ισραήλ». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ είπε: «Το νομοσχέδιο διευρύνει τη συνεργασία μας με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας προσφέροντας στη χώρα πρόσβαση σε νέα συστήματα και τεχνογνωσία».

Ο πρόεδρος Ομπάμα, που έχει δεχθεί επικρίσεις από ορισμένους Αμερικανούς υποστηρικτές του Ισραήλ για υπερβολικά σκληρή στάση απέναντι στη μοναδική Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, επιθυμεί να εδραιώσει την εικόνα του ως φίλου του Ισραήλ, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν άλλωστε ότι η στάση των Εβραίων ψηφοφόρων σε Φλόριντα και Πενσιλβάνια μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας στην αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου. Το 2008, ο Ομπάμα έλαβε ποσοστό 78% της εβραϊκής ψήφου. Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup, όμως, δείχνει ότι τον Νοέμβριο το ποσοστό αυτό θα περιορισθεί στο 64%, με τον Μιτ Ρόμνεϊ να εξασφαλίζει το 29%.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ ελπίζει τώρα ότι το ταξίδι του στο Ισραήλ θα συσπειρώσει στο πρόσωπό του τις ψήφους των Αμερικανοεβραίων. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, που αναμένεται να φθάσει αύριο στην Ιερουσαλήμ όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ελπίζει να εκμεταλλευθεί προς όφελός του την τεταμένη σχέση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε την οργή πολλών Ισραηλινών και των υποστηρικτών του Ισραήλ στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, όταν επέμεινε ότι κάθε διαπραγμάτευση γύρω από τα σύνορα μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους πρέπει να βασισθεί στα προ του 1967 σύνορα, πριν δηλαδή το Ισραήλ καταλάβει τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Αν και ο Ομπάμα είχε επισκεφθεί το Ισραήλ ως υποψήφιος πρόεδρος το 2008, δεν έχει μεταβεί στη χώρα μετά την εκλογή του. Παρότι ο πρόεδρος επαναλαμβάνει συχνά ότι η αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ ουδέποτε υπήρξε στενότερη, έχει ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση Νετανιάχου ώστε αυτή να μην προχωρήσει σε οιασδήποτε μορφής επίθεση κατά του Ιράν.

Στο μεταξύ, στη χθεσινή τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη Βρετανία, ο Μιτ Ρόμνεϊ, που επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στην Πολωνία πριν φθάσει το βράδυ στο Ισραήλ, πραγματοποίησε εκδήλωση σε πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου με προσκεκλημένους επίδοξους χρηματοδότες της εκστρατείας του.

Το τίμημα για συμμετοχή στο δείπνο ήταν μεταξύ 25.000 και 75.000 δολαρίων έκαστος. Από το δείπνο έλειπε, όμως, ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Barclays Ρόμπερτ Ντάιαμοντ, που απέσυρε την τελευταία στιγμή το όνομά του από τον κατάλογο των προσκεκλημένων, καθώς αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για χειραγώγηση επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή