Το τέλος του πλανήτη μας το έτος 2100;

Το τέλος του πλανήτη μας το έτος 2100;

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ανησυχητική φήμη απασχολεί εδώ και λίγες ημέρες το Διαδίκτυο: τα οικοσυστήματα της Γης κινδυνεύουν να καταρρεύσουν πλήρως και ανεπιστρεπτί γύρω στο 2100. Πίσω από την αποκαλυπτική αυτή προφητεία δεν βρίσκεται -δυστυχώς- χιλιαστική θρησκευτική αίρεση, αλλά 22 πανεπιστημιακοί από 15 ανώτατα ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, η μελέτη των οποίων δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας και της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ήμισυ των κλιμάτων που γνωρίζουμε στη Γη μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγες μόλις δεκαετίες, για να αντικατασταθεί σε ποσοστό 12 με 39% της επιφάνειας της Γης από πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες. Η αλλαγή αυτή, προβλέπουν οι επιστήμονες, θα πραγματοποιηθεί με βίαιο τρόπο, που δεν θα επιτρέπει σε ζωικά είδη και οικοσυστήματα να προσαρμοστούν.

Αν και ο πλανήτης μας έχει βιώσει πολλές τέτοιες κλιματικές αναταραχές, η ταχύτητα της παρούσας είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο την επιστημονική κοινότητα. «Την εποχή της μετάβασης από την Εποχή των Παγετώνων στην παρούσα περίοδο, κρίσιμες βιολογικές μεταβολές εμφανίστηκαν σε διάστημα χιλίων ετών. Το πρόβλημα είναι ότι ο πλανήτης μας αλλάζει ακόμη πιο γρήγορα στις μέρες μας. Το οικοσύστημα και οι ίδιες οι κοινωνίες μας, όμως, δεν είναι ικανές να προσαρμοστούν στην αλλαγή αυτή», λέει μία από τις συντάκτριες της μελέτης, η Αν Μερς, του Πανεπιστημίου του Βανκούβερ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε τέτοιες μελέτες, που θέλουν τη Γη να μη φθάνει στον 22ο αιώνα. Μόνο ο χρόνος θα αποδείξει την εγκυρότητα των προβλέψεών τους» λέει ο βιολόγος Μπραντ Κάρντιναλ, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή