Στόχος οι γυναίκες του ΚΚΚ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα έθνος που θέλει τις γυναίκες των πολιτικών άχρωμα στολίδια, η Γκου Καϊλάι άστραφτε. Παντρεμένη με τον Μπο Σιλάι, η κ. Γκου είχε το δικό της κλαμπ θαυμαστών. Πολλοί μάλιστα πίστευαν ότι η επιτυχημένη δικηγόρος που μιλούσε καλά αγγλικά ήταν κινεζική εκδοχή της Τζάκι Ο.

Η επίσημη απαγγελία κατηγοριών εναντίον της για τον φόνο του Βρετανού επιχειρηματία κάνει πολλούς να αναρωτηθούν μήπως πρόκειται για μια προσπάθεια των κομματικών στελεχών να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τον σύζυγό της, και την κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά που τον βαρύνουν. Μπορεί να αποπέμφθηκε τον Απρίλιο από το Πολιτικό Γραφείο, αλλά ως φαίνεται αντιμετωπίζει ένα παράλληλο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, αποκλειστικά για τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

«Εξετάζοντας την κινεζική Ιστορία βλέπεις ότι όποτε υπάρχει κάποια πολιτική διαμάχη, όποτε κάποιος πρέπει να εκπέσει της κορυφής της κομματικής πυραμίδας, στο στόχαστρο βρίσκεται η σύζυγός του», εξηγεί ο Χουνγκ Χουάνγκ, εκδότης γυναικείου περιοδικού. Η μητέρα του, δασκάλα αγγλικών του Μάο, πέρασε δύο χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό κατηγορούμενη ως συνεργός της Συμμορίας των Τεσσάρων.

Η κινεζική Ιστορία είναι γεμάτη από πανούργες γυναίκες με υπερβολικές φιλοδοξίες που καταλήγουν στην καταστροφή, παρασύροντας και τους άνδρες τους.

Παραμένει άγνωστο εάν τελικά ο Μπο διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, αλλά πολλοί μάρτυρες αναφέρουν ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει το έργο των διωκτικών αρχών. Το γεγονός πάντως ότι δεν κατονομάστηκε στο κατηγορητήριο σημαίνει ότι ακόμα και αν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του, δεν εμπλέκεται στο βαρύτερο από τα αδικήματα της υπόθεσης.

Η ειδική σε ζητήματα κινεζικής πολιτικής Σούζαν Σερκ επισημαίνει ότι ο κομματικός μηχανισμός μπορεί να διστάζει να κατηγορήσει τον Μπο για συμμετοχή στη συγκάλυψη της δολοφονίας, επειδή είναι πολύ δημοφιλής τόσο στους πολίτες όσο και σε ανώτατα στελέχη της κομματικής ιεραρχίας. «Πρέπει να χειριστούν το θέμα κατά τρόπο ώστε να προστατευτεί η φήμη του Μπο. Δεν θέλουν να βγάλουν τα άπλυτα της πολιτικής ελίτ στη φόρα, διότι αγνοούν εάν και πόσο θα απειληθούν από τους οπαδούς του» εξηγεί η Σερκ, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ορισθεί ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά η ακροαματική διαδικασία θα λάβει χώρα 1.300 χλμ. από το Τσονγκτσίνγκ, όπου δολοφονήθηκε ο Βρετανός. Εάν η Γκου κριθεί ένοχος πιθανώς να καταδικαστεί σε θάνατο ή σε ισόβια δεσμά. Το κατηγορητήριο προσθέτει δύο νέα στοιχεία στην υπόθεση: ότι ο Χέιγουντ δηλητηριάστηκε και ότι η Γκου τον δολοφόνησε για να προστατεύσει τον γιο της Μπο Γκουαγκούα, που πρόσφατα αποφοίτησε από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Χάρβαρντ.

Η κ. Γκου, όπως ο σύζυγός της, είναι παιδί ήρωα της Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης πέρασε δύσκολα. Οταν η οικογένειά της φυλακίστηκε, η ίδια εργάστηκε ως κρεοπώλης και οικοδόμος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, μετά τον θάνατο του Μάο, έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο. Το δικηγορικό της γραφείο θησαύρισε χάρη στις γνωριμίες του συζύγου της. «Ηταν, κατά κάποιον τρόπο, οι βασιλείς του Νταλιάν» λέει ένας Αμερικανός δικηγόρος φίλος του ζεύγους. «Πολλοί τους αποκαλούσαν οι Κένεντι της Κίνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή