Εκταφή σορού Γκαριμπάλντι από τις ιταλικές αρχές

Εκταφή σορού Γκαριμπάλντι από τις ιταλικές αρχές

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Στην εκταφή της σορού του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι (ή Γαριβάλδη, επί το ελληνικότερον, όπως λέγαμε παλαιότερα), του πατέρα της Ιταλίας θα προχωρήσουν οι ιταλικές αρχές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Ιταλός στρατηγός και πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιταλική ένωση και είναι ακόμα και σήμερα μια αγαπητή προσωπικότητα. Το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους και πλατείες.

Η εκταφή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου επειδή οι απόγονοί του διατύπωσαν την άποψη ότι στον τάφο του, στο νησί Καπρέρα, στη βόρεια ακτή της Σαρδηνίας, έχει ταφεί κάποιος άλλος.

«Η εκταφή είναι ο μοναδικός τρόπος που θα μας επιτρέψει να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Πιστεύουμε ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία για όλους μας», εξηγεί η δισέγγονή του Ανίτα Γκαριμπάλντι. «Εάν παραμένει εκεί θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα ώστε να διατηρηθεί καλύτερα η σορός. Αν τελικά αποδειχθεί ότι η σορός που είναι θαμμένη εκεί δεν ανήκει σε αυτόν, τότε θα πρέπει να πάψουμε να λέμε ψέματα στους τουρίστες που πηγαίνουν εκεί».

Ο Γκαριμπάλντι προτού πεθάνει είχε ζητήσει μετά τον θάνατό του να αποτεφρωθεί και να ταφεί με μεγάλη απλότητα. Ωστόσο, οι επιθυμίες του δεν έγιναν σεβαστές. Το σώμα του ταριχεύτηκε κατά τρόπο -σύμφωνα με την οικογένεια- μη ικανοποιητικό.

Εάν τελικά μετά την εκταφή και σύγκριση του γενετικού υλικού αποδειχθεί ότι η σορός είναι πράγματι αυτή του Γκαριμπάλντι, θα γεννηθεί εκ νέου το ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία του για αποτέφρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή