Γιατί δεν έπρεπε να γίνουν στο Λονδίνο

Γιατί δεν έπρεπε να γίνουν στο Λονδίνο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού καν αρχίσω, οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν έχω το παραμικρό ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πως ανέκαθεν υπήρξα αντίθετος με την ανάληψη αυτού του επικά ακριβού, χυδαία εμπορευματοποιημένου τσίρκου της απάτης. Ημουν, είμαι και θα παραμείνω εσαεί, όχι απλώς ένας σκεπτικιστής, αλλά ένας «ολυμπιαδοφοβικός».

Είχα κάποτε απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση Μπλερ να μη διεκδικήσει τους Αγώνες και να αφήσει στο Παρίσι, στη Μαδρίτη ή στη Νέα Υόρκη τη «χαρά» της δαπάνης 10 δισ. στερλινών για πολλά μη δημοφιλή αθλήματα, κάποια άλλα που δεν είναι καν αθλήματα και λίγα που είναι μεν δημοφιλή, αλλά στα οποία δεν συμμετέχουν οι καλύτεροι στον κόσμο. Απελπίστηκα όταν αντιλήφθηκα ότι η τότε κυβέρνηση των Εργατικών έκρινε πως πρέπει να διεκδικήσει την Ολυμπιάδα του 2012, υποτιμώντας μάλιστα το κόστος της, πλην όμως, όταν οι Αγώνες ανατέθηκαν εν τέλει στη Βρετανία, αποφάσισα να κλείσω το στόμα μου. Μέχρι σήμερα, μάλιστα, αντιστεκόμουν στον πειρασμό να καυχηθώ: «Σας τα είχα πει». Οχι πια.

Κατ’ αρχάς, ας θυμηθούμε τους ισχυρισμούς των υπερμάχων της ανάληψης της Ολυμπιάδας. Μας υποσχέθηκαν ότι οι Αγώνες θα διαφημίσουν τη Βρετανία στο εξωτερικό. Πράγματι, η Ολυμπιάδα του Λονδίνου έδωσε πολλές αφορμές στα μέσα ενημέρωσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη να γράψουν για εμάς. «Οι Βρετανοί δεν θα πάρουν το χρυσό μετάλλιο για την ασφάλεια», είναι το πρωτοσέλιδο των «Τάιμς της Νέας Ορλεάνης». «Η φάρσα του Λονδίνου», είναι αυτό της Vancouver Province. Η διεθνής κοινότητα, λοιπόν, ασχολείται μαζί μας λόγω της αδυναμίας της ιδιωτικής εταιρείας G4S να παράσχει τους 10.500 εκπαιδευμένους φρουρούς ασφαλείας, όπως άλλωστε δεσμεύεται από τη σχετική σύμβαση αξίας 2 δισ. στερλινών που υπεγράφη με την Επιτροπή Διοργάνωση της Ολυμπιάδας του Λονδίνου (LOGOC). Οι εξηγήσεις που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της G4S ενώπιον της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της Βουλής ήταν κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές, και η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος.

Στη Βρετανία, ωστόσο, δεν αρκεί η επίδειξη των χειρότερων του ιδιωτικού της τομέα. Επρεπε, λοιπόν, να δείξουμε στον πλανήτη και τη χειρότερη πλευρά του δημόσιου τομέα μας. Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στους ελέγχους διαβατηρίων έκριναν σκόπιμο να απεργήσουν τις μέρες ακμής στις αφίξεις των ξένων επισκεπτών. Η απεργία, εν τέλει, ανεστάλη, αλλά το μήνυμα είχε ήδη σταλεί: «Καλωσορίσατε στη Βρετανία, τη χώρα όπου μια ανίκανη ιδιωτική εταιρεία και ελλειμματική ηγεσία ενός συνδικάτου διαγωνίζονται ποιος θα γελοιοποιήσει περισσότερο το έθνος τους».

Οι υπέρμαχοι της ανάληψης της Ολυμπιάδας ισχυρίστηκαν ότι οι Αγώνες θα αποφέρουν οικονομικό κέρδος εν μέσω μιας περιόδου εφαρμογής μέτρων σκληρής λιτότητας. «Θα βγάλουμε 13 δισ. από τους Αγώνες», επιμένει μέχρι και σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Πρόκειται για ποσό που υπολογίστηκε από τους στατιστικολόγους του υπουργείου «Πες έναν αριθμό και μετά πολλαπλασίασέ τον». Στην πραγματικότητα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφήνουν έναν τεράστιο λογαριασμό στη χώρα που τους διοργανώνει. Κέρδη αποκομίζουν μόνον οι κατασκευαστικές εταιρείες. Πολλές δε από τις εγκαταστάσεις που αυτές κατασκεύασαν, έναντι διόλου ευκαταφρόνητων ποσών, δεν θα έχουν την παραμικρή χρησιμότητα μετά το πέρας των Αγώνων. Τι θα απογίνει, για παράδειγμα, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας;

Κάθε φορά που μπαίνω στο μετρό, ακούω τη φωνή του δημάρχου Μπόρις Τζόνσον να με προειδοποιεί πως θα ήταν καλύτερα να μην κυκλοφορώ στην πόλη κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής κατοχής. Ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος της LOGOC, ο λόρδος Κόου, δεν ξέρει τι θα συμβεί σε όποιον συλληφθεί να κυκλοφορεί κοντά στα στάδια των Αγώνων φορώντας ένα μπλουζάκι με τη στάμπα μιας εταιρείας που δεν συγκαταλέγεται στους επίσημους χορηγούς. Οταν βγαίνω από το μετρό, βλέπω στις ταράτσες και στα πάρκα τις συστοιχίες των πυραύλων και η εικόνα της πόλης υπό στρατιωτικό νόμο ολοκληρώνεται. Είναι λες και ζεις σ’ ένα μέλλον όπου η Βρετανία διοικείται από μια χούντα με επικεφαλής τον Ρόναλντ Μακντόναλντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή