Ο ρόλος του Ρόμνεϊ στην Bain Capital

Ο ρόλος του Ρόμνεϊ στην Bain Capital

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Μιτ Ρόμνεϊ διεκδικούσε την εκλογή του ως κυβερνήτη της Μασαχουσέτης πριν από μία δεκαετία, οι Δημοκρατικοί προσέφυγαν σε πολιτειακή επιτροπή ζητώντας την απόρριψη της υποψηφιότητάς του. Η αιτία; Ο Ρόμνεϊ είχε πάψει να διαμένει και να εργάζεται στη Μασαχουσέτη -την πολιτεία όπου ίδρυσε την κορυφαία επενδυτική Bain Capital- μετά την ανάληψη της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι.

Οι Ρεπουμπλικανοί επέμειναν ότι αυτό δεν ήταν αληθές. Τα τελευταία 30 χρόνια, είπε ο δικηγόρος του, ο Ρόμνεϊ επέλεξε τη Μασαχουσέτη ως «το κέντρο της κοινωνικής, πολιτικής και επιχειρηματικής του ζωής». Σήμερα, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, το ζήτημα εάν ο Ρόμνεϊ αποσύρθηκε από την Bain Capital το 1999 αποκτά νέα σημασία. Ο Ρόμνεϊ υποστηρίζει ότι έπαψε να ασχολείται με τη διοίκηση του προσοδοφόρου αμοιβαίου κεφαλαίου τον Φεβρουάριο του 1999, εποχή κατά την οποία ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών του Σολτ Λέικ Σίτι.

Η προσπάθεια των Δημοκρατικών αφορά την υπαιτιότητα του Ρόμνεϊ για σειρά αμφιλεγόμενων επενδυτικών επιλογών, όπως η αγορά μετοχών εταιρειών οι οποίες ειδικεύονται στην εξαγορά αμερικανικών παραγωγικών επιχειρήσεων και τη «μετακόμισή» τους, μετά την απόλυση του προσωπικού, σε αγορές του αναπτυσσόμενου κόσμου με φθηνά εργατικά χέρια. Οι Δημοκρατικοί εμφανίζουν την «υπόθεση Bain» ως απόδειξη της αναξιοπιστίας του Ρόμνεϊ, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να αποκρύψει τον ρόλο του ως επικεφαλής του αμφιλεγόμενου αμοιβαίου κεφαλαίου.

Αναδρομική παραίτηση

Οι επιθέσεις αυτές έχουν αμαυρώσει την εικόνα του πρώην κυβερνήτη, που είχε αποπειραθεί να εμφανίσει τη θητεία του στη διαχείριση της Bain Capital ως απόδειξη της ικανότητάς του να κατευθύνει την αμερικανική οικονομία μακριά από την κρίση. Η περιπλοκότητα των διοικητικών δομών της Bain Capital, όμως, δεν επιτρέπει στην ομάδα να δώσει την αναμενόμενη ξεκάθαρη απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Στα τέλη Μαΐου, ο στενός συνεργάτης του Ρόμνεϊ, Εντ Γκιλέσπι, είχε δηλώσει στο CNN ότι ο υποψήφιος είχε «παραιτηθεί αναδρομικά», δύο χρόνια μετά την «οριστική του αποχώρηση το 1999». Οι εξηγήσεις Γκιλέσπι είχαν συμβάλει στην ενίσχυση της σύγχυσης και στην εδραίωση της εντύπωσης ότι ο Ρόμνεϊ έχει κάτι να κρύψει.

Το πρόβλημα πηγάζει από τη δομή της Bain Capital, που προέκυψε από την εξαγορά και τη συγχώνευση δύο παλαιότερων επενδυτικών εταιρειών. Η νέα εταιρεία επέτρεπε, σύμφωνα με το καταστατικό της, την «προσωρινή παραίτηση» του διευθύνοντος συμβούλου της. Αυτό είχε πράξει ο Ρόμνεϊ το 1999, όπως είχε άλλωστε υποστηρίξει και ο ίδιος σε συνέντευξή του την εποχή εκείνη στη συντηρητική εφημερίδα Boston Ηerald.

Το γεγονός, όμως, ότι η διοίκηση της Bain Capital παρέμεινε στα χέρια του Ρόμνεϊ, ο οποίος συνέχισε να παρέχει επενδυτικές συμβουλές καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στο Σολτ Λέικ Σίτι, καθώς και το ότι μεγάλο μέρος της σημαντικής του περιουσίας παραμένει συνδεδεμένο με την εταιρεία, κάνει τους επικριτές του πρώην κυβερνήτη να εμμένουν στους ισχυρισμούς τους. Μόνο τον Αύγουστο του 2001 ο Ρόμνεϊ απηλλάγη οριστικά από το μερίδιό του στην Bain Capital.

Χωρίς στοιχεία

Παρότι οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να βρουν το παραμικρό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Ρόμνεϊ διατήρησε τον έλεγχο της Bain Capital μετά το 1999, η εκστρατεία του αρνείται επίμονα να αποκαλύψει εάν ο υποψήφιος παραβρέθηκε σε συσκέψεις μετόχων ή εάν είχε άλλου είδους άτυπες επαφές με την επενδυτική εταιρεία. Τα φορολογικά στοιχεία που κατέθεσε όμως ο Ρόμνεϊ στις αρμόδιες αρχές της Μασαχουσέτης δείχνουν ότι ο πρώην κυβερνήτης πραγματοποίησε «ανάληψη» 100.000 δολαρίων το 2001 από την Bain Capital, αντιμετωπίζοντας την επενδυτική εταιρεία ως προσωπικό του ταμείο. Σε εσωτερικό της μνημόνιο προς τους πελάτες της το 2000, η Bain Capital αναφέρει 18 ανώτατα διαχειριστικά στελέχη. Ο Ρόμνεϊ δεν συμπεριλαμβάνεται.

Τον Αύγουστο του 2001, ο ίδιος δήλωνε δημόσια ότι δεν θα επέστρεφε στη διοίκηση της Bain Capital, καθώς η Βοστώνη δονούνταν από σενάρια που τον ήθελαν να διεκδικεί τον θώκο του κυβερνήτη. Στα παρασκήνια όμως, ο Ρόμνεϊ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την οριστική του αποχώρηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή