ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΣΩΖΕΙ ΑΠΟ ΣΤΡΑΒΟΤΙΜΟΝΙΕΣ

Ρομποτικός «συγκυβερνήτης» για τις δύσκολες καταστάσεις

Αμερικανοί επιστήμονες από το ΜΙΤ ανέπτυξαν έναν ρομποτικό «συγκυβερνήτη» που αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου μόνο όταν το όχημα πρόκειται να συγκρουστεί. Ετσι, το σύστημα παρακολουθεί συνεχώς την πορεία του Ι.Χ. και παρεμβαίνει μόλις διαπιστώσει κάποιο κίνδυνο -για παράδειγμα, επειδή ο οδηγός έχει κοιμηθεί- κρατώντας το αυτοκίνητο σε ασφαλή πορεία. Ο «συγκυβερνήτης» χρησιμοποιεί μια κάμερα και ένα λέιζερ υπολογισμού απόστασης για να εντοπίζει τα κάθε λογής κινητά και ακίνητα εμπόδια στον δρόμο, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά την επιτάχυνση του αυτοκινήτου. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, αλλά και τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται για να αντιδράσει ο οδηγός ή το αν το συγκεκριμένο μοντέλο Ι.Χ. μπορεί να πάρει τη στροφή με την ταχύτητα που ήδη έχει, το ρομπότ μπορεί να εκτιμά κατά πόσο είναι πιθανό να προκληθεί ατύχημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναλαμβάνει το τιμόνι για να αποσοβήσει τον κίνδυνο.

ΑΠΟ ΤΟ CΝΝ

Δημοσκοπήσεις μέσω Facebook ενόψει εκλογών

Εκτός από τις παραδοσιακές δημοσκοπήσεις, το CNN ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με το Facebook, λανσάροντας στο κοινωνικό δίκτυο την εφαρμογή «I’m Voting» («Ψηφίζω»), η οποία θα επιτρέψει στον τηλεοπτικό όμιλο να παρακολουθεί μέρα με τη μέρα τον «σφυγμό» των Αμερικανών ψηφοφόρων καθ’ οδόν προς τις προεδρικές εκλογές. Η application θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα 160 εκατομμύρια Αμερικανών που είναι μέλη του Facebook, ώστε να δηλώνουν την προτίμησή τους σε κάποιον πολιτικό, να καταθέτουν τη γνώμη τους για επιμέρους θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και να υποβάλλουν ερωτήσεις. Τα στοιχεία από την εφαρμογή θα απεικονίζονται σε έναν διαδραστικό χάρτη που το CNN θα έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του και θα χρησιμοποιεί στις πολιτικές εκπομπές του. Επίσης, στις ερωτήσεις των πολιτών θα βασιστούν τα ερωτήματα τα οποία θα υποβάλει ο τηλεοπτικός σταθμός στα ντιμπέιτ που θα διοργανώσει ανάμεσα στους υποψηφίους για τη θέση του νέου προέδρου και αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Smartphone για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Μια σειρά «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων για ανθρώπους με προβλήματα όρασης κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στη Βρετανία η μη κερδοσκοπική εταιρεία Screenreader. Οι συσκευές ονομάζονται «Georgie» και βασίζονται σε υπάρχοντα μοντέλα smartphone της Samsung, όπως τα XCover και Galaxy Ace 2, ενώ χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Από την άλλη πλευρά, έχουν ενσωματωμένο ειδικό λογισμικό που επιτρέπει σε όσους δεν βλέπουν να χρησιμοποιούν την οθόνη αφής μέσω φωνητικών οδηγιών και πωλούνται με προεγκατεστημένες εφαρμογές οι οποίες βοηθούν τα άτομα με μειωμένη ή και καθόλου όραση να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να διαβάσουν ιστοσελίδες και να ενημερώνονται για τη γεωγραφική τους θέση. Επιπλέον, στα «Georgie» ο χρήστης μπορεί να στείλει sms και e-mail απλώς εκφωνώντας το κείμενο, ενώ για να τηλεφωνήσει σε κάποια επαφή, αρκεί να πει στο τηλέφωνο το όνομά της.