Τρία αναπάντητα ερωτήματα για το μακελειό της Ορόρα

Τρία αναπάντητα ερωτήματα για το μακελειό της Ορόρα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούσε άραγε να προβλέψει κανείς τι επρόκειτο να συμβεί στον κινηματογράφο Century 16 στην Ορόρα του Κολοράντο; Η αλλόκοτη συμπεριφορά του Τζέιμς Ιγκαν Χολμς, του μεταπτυχιακού φοιτητή Νευροφυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, και οι παράξενες δραστηριότητές του άρχισαν να γίνονται αντιληπτές από τους γείτονές του λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την επίθεση τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Ο Χολμς, ο οποίος εισέβαλε στην κινηματογραφική αίθουσα την ώρα που προβαλλόταν η τελευταία ταινία του Μπάτμαν και πυροβολώντας αδιακρίτως σκότωσε 12 άτομα και τραυμάτισε άλλα 58, είχε προσπαθήσει να γίνει μέλος σκοπευτικής λέσχης στην πόλη Μπάιερς στις 25 Ιουνίου. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε, ωστόσο, κίνησε τις υποψίες, και έτσι η αίτησή του απορρίφθηκε.

Το μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή του Γκλεν Ρότκοβιτς, ιδιοκτήτη του σκοπευτηρίου, έδειχνε ότι «κάτι δεν πήγαινε καλά» με τον νεαρό άνδρα. «Ακουσα μια βαριά, βαθιά φωνή, που έλεγε ασυναρτησίες», θυμάται ο Ρότκοβιτς. «Αμέσως αναρωτήθηκα τι προσπαθεί να κάνει αυτός ο ηλίθιος και ειδοποίησα τους υπαλλήλους του σκοπευτηρίου να μην τον αφήσουν επ’ ουδενί να περάσει».

Σωτήρια απαγόρευση

Αυτή η αντίληψη, λένε οι ειδικοί, ίσως να αποδείχθηκε και σωτήρια. Αν του είχε επιτραπεί η είσοδος, είναι βέβαιο ότι θα είχε φροντίσει να «βελτιώσει το σημάδι του» και να καλυτερέψει τις επιδόσεις του με τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του όταν συνελήφθη μετά το φονικό, έξω από τον κινηματογράφο στην Ορόρα.

Εάν είχε προπονηθεί ο Χολμς, τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα.

Τις τελευταίες ημέρες το FBI και οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Αλκοόλ, Ναρκωτικών και Οπλων (ATF) προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία που θα αποκαλύψουν το κίνητρο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προετοίμασε το φονικό.

Οι σύνοικοι του Χολμς, στο τριώροφο κτίριο όπου διέμενε, θυμούνται ότι ήταν ένας σιωπηλός και απόμακρος νέος που δεν ανταποκρινόταν στους χαιρετισμούς τους, αλλά δεν έκανε κάτι για να προκαλέσει την προσοχή τους. Δεν έκανε φασαρίες και δεν ενοχλούσε βάζοντας δυνατά την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Μόνο το βράδυ της Πέμπτης, την προηγουμένη της επίθεσης στο κινηματογράφο, είχε αφήσει το στερεοφωνικό του να παίζει στη διαπασών ξανά και ξανά το ίδιο τραγούδι.

Τέλος, στα μέσα της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι ο «μακελάρης του Κολοράντο» είχε στείλει γραπτή προειδοποίηση στον ψυχίατρο του πανεπιστημίου του. Ειδικότερα, του είχε στείλει ένα τετράδιο όπου ανέφερε ότι ήθελε να σκοτώσει και, μάλιστα, είχε δημιουργήσει σκίτσα ανθρώπων που έπεφταν νεκροί χτυπημένοι από σφαίρες.

«Ουδέν σχόλιον»

Το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει απλά ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις δημοσιογραφικές αναφορές για την ύπαρξη του τετραδίου, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύτηκε από τις δικαστικές αρχές του Κολοράντο.

Τέλος, και ενώ ο κόσμος περιμένει τον δολοφόνο να αποκαλύψει το κίνητρο της ειδεχθούς πράξης του, ψυχίατροι πιστεύουν ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Χολμς δεν πάσχει από βαριά ψυχική πάθηση, όπως παραδείγματος χάριν ο Τζάρεντ Λάφνερ, δράστης της επίθεσης στην Αριζόνα κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο έξι άτομα. Ο Λάφνερ πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια.

Επί τους παρόντος οι ψυχίατροι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε τρία στοιχεία του τρόπου με τον οποίο ενήργησε ο Χολμς. Οι στόχοι ήταν άγνωστοι στον δράστη. Μετά το μακελειό δεν αυτοκτόνησε, ούτε προκάλεσε τον θάνατό του από τα πυρά της αστυνομίας, ενώ προειδοποίησε, προτού τραυματιστεί ή σκοτωθεί κανένας, τους αστυνομικούς ότι έχει παγιδεύσει το διαμέρισμά του με εκρηκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή