Δίκη – παρωδία στη Ρωσία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας μπορεί να έχει στρέψει την προσοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, πολλοί στη Μόσχα, όμως, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη δίκη-παρωδία εναντίoν των τριών μελών του ροκ-πανκ συγκροτήματος «Pussy Riot», και μόνο το όνομα του οποίου αρκεί για να κλέψει την παράσταση… Οι τρεις κατηγορούμενες, Ναντέζντα Τολοκίνοβα, Εκατερίνα Σαμούτσεβιτς και Μαρία Αλέκινα, μέλη των Pussy Riot -οι οποίες παραμένουν με τις ευλογίες της Ρωσικής Εκκλησίας προφυλακισμένες από τον περασμένο Μάιο, επειδή τραγούδησαν μια από τις «επιτυχίες» τους μπροστά από τον άμβωνα του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος- προσήχθησαν για μια ακόμα φορά αλυσοδεμένες στο δικαστήριο. Το τραγούδι, όπως είναι γνωστό, ασκεί κριτική στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν καυτηριάζοντας ειδικά τις σχέσεις του με την Εκκλησία, σε μια εποχή που ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας βλέπει τους επικριτές του στο εσωτερικό να αυξάνονται.

Μιλώντας προς την έδρα, εξ ονόματος όλων, η μία από τις τρεις, η Ναντέζντα Τολοκίνοβα, δήλωσε πως δεν σκοπεύουν να δηλώσουν ένοχες για την πράξη τους. Διευκρίνισε, πάντως, πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι και έτοιμες να ζητήσουν συγγνώμη. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα το δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκισή τους μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2013!

Οι νέες γυναίκες, δύο από τις οποίες είναι μητέρες, κατηγορούνται για χουλιγκανισμό από οργανωμένη ομάδα. Η επίμαχη «συναυλία» δόθηκε τον Φεβρουάριο όταν το συγκρότημα αιφνιδίασε τους πιστούς στον Ναό του Σωτήρος, καθώς διέκοψε τη Θεία Λειτουργία για να τραγουδήσει το εν λόγω άσμα. «Θα τιμωρηθούν για την αμαρτία τους σε αυτή τη ζωή και την άλλη», δήλωσε τότε εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τις σκληρές συνθήκες που βιώνουν εντός των φυλακών της Μόσχας βγαίνουν στο φως. Την περασμένη εβδομάδα η μία από τις τρεις προφυλακισμένες, βρέθηκε για τρεις ημέρες στην απομόνωση επειδή στη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν πως δεν είχε στρώσει καλά το σεντόνι της. Την ίδια στιγμή έντονη είναι η αντίδραση των δικηγόρων τους για το γεγονός ότι η κάθε τους ανάσα εντός της φυλακής καταγράφεται από κάμερες. Η διοίκηση των φυλακών δεν το αρνείται, αλλά υποστηρίζει πως οι κάμερες δεν υπάρχουν ειδικά για εκείνες, αλλά για όλες τις κρατούμενες, ώστε να αποτρέπονται με αυτόν τον τρόπο τυχόν βίαια περιστατικά εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος. Η Ρωσική Εκκλησία, ακολουθώντας πιστά το Ευαγγέλιο που διδάσκει την αγάπη και τη συγχώρεση, μιας και δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να τις ρίξει στην πυρά, εκτός από την καταδίκη τους, ζήτησε να αφαιρεθεί από τις δύο από τις τρεις κοπέλες, η επιμέλεια των παιδιών τους. Με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο να τηρεί ουδέτερη στάση και να απέχει ένα μόλις βήμα από το να ξεπεράσει τον Αγιατολάχ Χομεϊνί και τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ρόλο Βούδα, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέλαβε να χειριστεί το θέμα από το Λονδίνο. Μιλώντας στους Times απέδειξε για μια ακόμα φορά πως είναι προτιμότερο να ανεβάζει φωτογραφίες στην προσωπική του σελίδα στο Facebook από το να παίρνει θέση για τόσα λεπτά θέματα. Οπως υποστήριξε, είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις τι είναι ηθικό και τι όχι, όπως είναι δύσκολο να διαπιστώσεις αν μια ανήθικη πράξη αποτελεί εγκληματική ενέργεια! Οι τρεις κατηγορούμενες αντιμετωπίζουν τώρα ποινή κάθειρξης επτά ετών, δηλαδή δύο λιγότερων από όσα είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στον ολιγάρχη Μιχαήλ Χονταρκόφσκι για την αφαίμαξη της Yukos. «Δεν βλέπουμε καμία νόμιμη βάση ή πρακτική ουσία στην απομόνωση από την κοινωνία αυτών των νέων γυναικών που δεν αποτελούν πραγματικό κίνδυνο», κατήγγειλε με επιστολή της ομάδα διάσημων Ρώσων καλλιτεχνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή