Το Κολοσσαίο έχει κλίση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μετά τον Πύργο της Πίζας, ένα ακόμη διάσημο μνημείο της Ιταλίας, το Κολοσσαίο της Ρώμης, παρουσιάζει κλίση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις Αρχές και στους επιστήμονες.

Το Κολοσσαίο, όπου οι μονομάχοι έδιναν μάχη για τη ζωή τους και το οποίο επισκέφτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, έχει πάρει κλίση κατά περίπου 40 εκατοστά από τη νότια πλευρά του, σε σχέση με τη βόρεια πλευρά. Θορυβημένες, οι Αρχές της ιταλικής πρωτεύουσας εξετάζουν το κατά ποσο απαιτείται να προχωρήσουν επειγόντως σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.

Πριν από ένα χρόνο, οι ειδικοί εντόπισαν για πρώτη φορά ότι το Κολοσσαίο είχε πάρει κλίση. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, είχαν θέσει το διάσημο μνημείο υπό παρακολούθηση. Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά η Ροσέλα Ρέα, διευθύντρια του μνημείου, σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στη συντηρητική εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πύργος της Πίζας, το διάσημο κεκλιμένο μνημείο της Ιταλίας, παρέμεινε κλειστός επί περίπου μία δεκαετία και ξανάνοιξε για το κοινό το 2001. Το μνημείο παρέμεινε κλειστό καθώς οι μηχανικοί προσπαθούσαν να αποτρέψουν ενδεχόμενη πτώση του και προέβησαν σε εργασίες ώστε να καταστεί πιο ασφαλές για τους επισκέπτες.

Η Ροσέλα Ρέα ζήτησε επίσης τόσο από το Πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης όσο και από το περιβαλλοντικό γεωλογικό ινστιτούτο IGAG να μελετήσουν το φαινόμενο της κλίσης του Κολοσσαίου. Παράλληλα, έχουν αρχίσει και μελέτες για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο μνημείο η έντονη κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους γύρω δρόμους. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Φάμπιο Φουμαγκάλι, ο οποίος συντονίζει τις σχετικές μελέτες, είναι πολύ πιθανό τα αυτοκίνητα να προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές στο μνημείο από ό,τι ο υπόγειος σιδηρόδρομος.

Ο λόγος είναι, όπως προσθέτει ο αρχιτέκτονας, ότι η διαρκής κυκλοφορία των οχημάτων προκαλούν στο μνημείο συνεχείς δονήσεις, επισπεύδοντας έτσι τη φθορά που αυτό υφίσταται. Αυτοκίνητα, μηχανάκια, λεωφορεία (τουριστικά και αστικά) είναι κατά συνέπεια το πρώτο προβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να «αποκατασταθεί η υγεία του μνημείου».

Μιλώντας στην εφημερίδα Il Corriere della Sera, o καθηγητής Τζόρτζιο Μόντι του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα προειδοποίησε πάντως ότι ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί κάποια ρωγμή στα θεμέλια, κάτω από το αμφιθέατρο. Αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες του, θα χρειαστεί οπωσδήποτε κάποιου είδους παρέμβαση στο μνημείο. Ωστόσο, όπως είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει τι τύπου παρέμβαση θα είναι η πλέον κατάλληλη. Στο ίδιο μήκος κύματος, και η Ροσέλα Ρέα, η οποία τόνισε ότι όπως βρέθηκε λύση για τον κεκλιμένο πύργο της Πίζας έτσι θα βρεθεί και η καταλληλότερη προσέγγιση για την επίλυση του πρoβλήματος του Κολοσσαίου. Ωστόσο, όπως επισήμανε, είναι ακόμη νωρίς για σχετικές εκτιμήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή