Συγκρούσεις Τούρκων με το ΡΚΚ

Συγκρούσεις Τούρκων με το ΡΚΚ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες συγκρούσεις μεταξύ τουρκικού στρατού και ΡΚΚ σημειώθηκαν την Κυριακή στην ευαίσθητη επαρχία Χάκαρι, στο τριεθνές Τουρκίας – Ιράκ – Ιράν με επίκεντρο την πόλη Σεμντινλί. Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 10 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε θέατρο μαχών, την ώρα που η συριακή κρίση και η ανάμειξη του κουρδικού παράγοντα σε αυτήν υποκινούν μετακινήσεις τουρκικών δυνάμεων προς τα τουρκοσυριακά σύνορα. Στη συριακή πλευρά της μεθορίου, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου και της συριακής αντιπολίτευσης, ο έλεγχος διαφόρων περιοχών έχει περιέλθει στη Δημοκρατική Ενωση του Κουρδιστάν (PYD), οργάνωση που θεωρείται παρακλάδι του ΡΚΚ, γεγονός που ανησυχεί εντόνως την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα, η οποία κατηγορεί τη συριακή ηγεσία ότι επίτηδες εκχώρησε περιοχές στους Κούρδους αυτονομιστές.

Την απόφαση της κυβέρνησής του να λάβει μέτρα εναντίον οιασδήποτε τρομοκρατικής οργάνωσης κατά μήκος των συνόρων είχε νωρίτερα εκφράσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, τείνοντας ταυτόχρονα χείρα φιλίας προς τους Κούρδους της Συρίας και το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο, με το οποίο συνεργάζεται η Αγκυρα. «Οταν παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των Κούρδων της Συρίας, η Τουρκία μεσολάβησε υπέρ αυτών.

Εάν ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν τους είχε θέσει εκτός νόμου και μας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα σκοτώνει τον λαό του, δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο αυτό», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας στον κ. Νταβούτογλου, η PYD κάλεσε την Τουρκία να αρχίσει διάλογο μαζί της, ενώ ο αντιπρόεδρος της ένωσης, Σαλέχ Μοχάμεντ Μουσλίμ, κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι προσπαθεί να διχάσει τους Κούρδους της Συρίας.

Στο μεταξύ, το ΡΚΚ ύψωσε τη σημαία του μαζί με φωτογραφίες του ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε κουρδικές πόλεις και χωριά κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της «Χουριέτ». Στην πόλη Αμουντέ και άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν και διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης του Οτσαλάν, που είναι έγκλειστος στις φυλακές της Νήσου των Σκύλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή