Ο Τζόνσον, επικρατέστερος διάδοχος του Κάμερον

Ο Τζόνσον, επικρατέστερος διάδοχος του Κάμερον

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Βρετανών Τόρις, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία του Conservativehome, από τους 1.419 ερωτηθέντες, ακτιβιστές του Συντηρητικού Κόμματος, το 32%, σχεδόν το ένα τρίτο, υποστηρίζει τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει προβάδισμα οκτώ μονάδων σε σύγκριση με τον αμέσως επόμενο αντίπαλό του, πρώην ηγέτη του κόμματος, Ουίλιαμ Χέιγκ (24%). Ο υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκόουβ συγκεντρώνει το 19% και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος έχασε από τον Κάμερον το 2005, βρίσκεται στο 10%. Αυτή η εικόνα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος παλεύει στην όγδοη θέση, με μόλις 2%, έπειτα από ένα δύσκολο διάστημα λίγων μηνών, που άρχισε με τον προϋπολογισμό του Μαρτίου και συνεχίζεται υπό δυσάρεστες οικονομικές συνθήκες.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε τέσσερις ημέρες αφότου ο δήμαρχος του Λονδίνου επέδειξε τις ικανότητές του να παρασύρει τα πλήθη με την ομιλία του στο Χάιντ Παρκ κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνέπεσε δε με μια άλλη έρευνα της εφημερίδας Independent, που αποκαλύπτει μείωση των μελών του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να μιλούν για 130.000 έως 170.000 μέλη σε σύγκριση με τα σχεδόν 300.000 που καταγράφηκαν μετά τη διαδοχή του Μάικλ Χάουαρντ από τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Η δημοσκόπηση μεταξύ των ακτιβιστών του κόμματος έδειξε ότι ο Κάμερον παραμένει η πρώτη επιλογή και ο πιο κατάλληλος ηγέτης για να τους οδηγήσει στις επόμενες εκλογές, αν και ο αριθμός των οπαδών του δεν ξεπερνά το ήμισυ των μελών (49%). Ο Τζόνσον ήλθε στη δεύτερη θέση, ως ο πιο κατάλληλος, με 18%, ο Χέιγκ τρίτος με 12%, ο Ντέιβις τέταρτος με 10%, με τον Οσμπορν να μένει πίσω ξανά. Παρότι οι φήμες λένε ότι ο Τζόνσον στερείται της ευρείας υποστήριξης που χρειάζεται στη Βουλή ως πιθανός διάδοχος του Κάμερον, οι οπαδοί του θυμίζουν ότι επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου τον Μάιο, σε μια δύσκολη εκλογική δοκιμασία για τους Τόρις.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι επικρατεί απαισιοδοξία μεταξύ των μελών των Τόρις σχετικά με τις επόμενες εκλογές, με το 53% να προβλέπει ότι οι Εργατικοί θα ανακτήσουν την εξουσία το 2015. Το 22% πιστεύει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια συμμαχία των Εργατικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή