Οι Τούρκοι κινούνται προς τη Συρία

Οι Τούρκοι κινούνται προς τη Συρία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Την ώρα που το καθεστώς Ασαντ διακήρυττε την «κάθαρση» των νοτιοανατολικών συνοικιών του Χαλέπι από τους αντάρτες, τουρκική στρατιωτική φάλαγγα κατευθυνόταν στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia, περίπου 20 οχήματα που μεταφέρουν στρατεύματα, συστοιχίες πυραύλων και άρματα μάχης αναχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τη βάση του Γκαζιαντέπ με προορισμό την επαρχία Κιλίς, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς για Σύρους πρόσφυγες. Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν ότι τα στρατιωτικά οχήματα βγήκαν εκτός οδικού δικτύου λίγο πριν από το μεσημέρι και στάθμευσαν κατά μήκος προστατευμένης με συρματόπλεγμα περιοχής στη μεθόριο με τη Συρία.

Μολονότι μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν ενδείξεις πως οι τουρκικές δυνάμεις προτίθενται να διασχίσουν τα σύνορα, η Αγκυρα έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία προκειμένου να περιορίσει το κύμα προσφύγων. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, είχε προειδοποιήσει πως η Αγκυρα δεν θα ανεχτεί την παρουσία ανταρτών του PKK στα νότια σύνορά της. Στο ζήτημα, μάλιστα, επανήλθε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί έντονης δραστηριότητας του PKK και της Αλ Κάιντα στη βόρεια Συρία, ξεκαθάρισε πως η Αγκυρα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη κάθε απειλής για την ασφάλειά της. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι σε χθεσινό δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» γίνεται λόγος για έντονη παρουσία ένοπλων ομάδων φανατικών ισλαμιστών στην επαρχία της Ιντλίμπ.

Στο μεταξύ κι ενώ πάνω από 200.000 άμαχοι φέρεται να έχουν μετατοπιστεί βίαια από την ευρύτερη περιοχή του Χαλέπι, οι αντάρτες διέψευδαν χθες τον ισχυρισμό του συριακού καθεστώτος ότι εκδιώχθηκαν από τη συνοικία Σαλαχεντίν της πόλης. «Οι δυνάμεις του καθεστώτος δεν έχουν προωθηθεί ούτε ένα μέτρο από το πρωί του Σαββάτου, όταν και εξαπέλυσαν την επίθεσή τους», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου των ανταρτών στο Χαλέπι, συνταγματάρχης Αμπντέλ Τζαμπάρ αλ Οκάιντι. «Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μάλιστα, καταστρέψαμε τέσσερα άρματα μάχης που επιχείρησαν να εισέλθουν στη Σαλαχεντίν», πρόσθεσε. Νωρίτερα, το φίλα προσκείμενο στο καθεστώς Ασαντ ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA είχε μεταδώσει ότι «ο συριακός στρατός απώθησε τους τρομοκράτες από τη Σαλαχεντίν» και πως «η αποκατάσταση της τάξης στο Χαλέπι είναι ζήτημα λίγων ημερών». Οι αντάρτες όχι μόνο επιμένουν πως διατηρούν τη Σαλαχεντίν υπό τον έλεγχό τους, αλλά ανακοίνωσαν και την κατάληψη στρατηγικής σημασίας θέσης, του Αναντάν. «Η κατάληψη του Αναντάν συνεπάγεται έλεγχο του οδικού δικτύου από το Χαλέπι προς την Τουρκία», εξήγησε ο στρατηγός Φερζάτ Αμπντέλ Νάσερ, ο οποίος λιποτάκτησε προ μηνός από τις τάξεις του τακτικού στρατού.

Κατά τ’ άλλα και ενώ 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο προχθές σε συγκρούσεις, όχι μόνο στο Χαλέπι, αλλά και στην Ντεράα, στη Χομς και στα προάστια της Δαμασκού, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες την παραίτηση του επιτετραμμένου της Συρίας στο Λονδίνο, Χαλέντ αλ Αγιούμπι. «Ο κ. Αλ Αγιούμπι μάς διεμήνυσε πως δεν προτίθεται πλέον να εκπροσωπεί ένα καθεστώς που έχει διαπράξει τέτοιες βίαιες ενέργειες εναντίον του ίδιου του λαού», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Χθες, τέλος, αυτομόλησε στην Τουρκία και ο υπαρχηγός της αστυνομίας στη Λατάκια μαζί με άλλους έντεκα Σύρους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή