Λόγω εκλογών «θυμούνται» την Ελλάδα

Λόγω εκλογών «θυμούνται» την Ελλάδα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κρίση χρέους αναδεικνύεται ξανά σε δημοφιλές αντικείμενο αντιπαράθεσης στη Γερμανία, καθώς αρκετά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Αγκελα Μέρκελ επιχειρούν να διασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση με λαϊκίστικες δηλώσεις υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο οποίος κινδυνεύει να δει την καριέρα του να τερματίζεται προτού συμπληρώσει καν το 40ό έτος της ηλικίας του.

Ρέσλερ, ο καλός μαθητής

Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013 το κόμμα του αναμένεται να τον εξαφανίσει από το προσκήνιο, αφού εδώ και ένα χρόνο που παραμένει πρόεδρος του FDP δεν έχει καταφέρει να δώσει την απαραίτητη ώθηση στο κόμμα προκειμένου να ξεπεράσει το εκλογικό όριο 5%. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί το μπαράζ δηλώσεων του Ρέσλερ, ο οποίος μιλάει ακατάπαυστα στα γερμανικά ΜΜΕ και δη σε μια χρονική περίοδο που το Βερολίνο έχει νεκρώσει από πολιτικούς λόγω καλοκαιρινών διακοπών. «Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στην Bild την περασμένη Κυριακή και έσπευσε να προσθέσει ότι δεν τον τρομοκρατεί πλέον ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

«Ο Ρέσλερ σηκώνει σαν καλός μαθητής το χέρι όταν ζητούν περισσότερα δισεκατομμύρια για τη διάσωση κακών τραπεζών η μητερούλα Μέρκελ και ο ταμίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καταφεύγει όμως στον στυγνό λαϊκισμό και καταφέρεται εναντίον χρεοκοπημένων κρατών, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιταλία, ταΐζοντας ζάχαρη τους ψηφοφόρους του FDP», εκτίμησε το αριστερό έντυπο Neues Deutschland, που διατηρεί σχέσεις με το κόμμα της Αριστεράς.

Συμφωνεί ο Ζέεχοφερ

Την ίδια γραμμή, διανθισμένη με λίγο ευρωσκεπτικισμό, ακολουθεί και ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος θα κληθεί να υπερασπιστεί τον θώκο του το φθινόπωρο του 2013, οπότε θα πραγματοποιηθούν οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο. Παραδοσιακά το CSU κυβερνούσε το κρατίδιο με απόλυτη πλειοψηφία, o Ζέεχοφερ όμως δύσκολα θα κατορθώσει να συγκεντρώσει πάνω από 44%, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ειδικά αν αντίπαλός του είναι ο δημοφιλής Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος Μονάχου Κρίστιαν Ούντε.

«Συμμερίζομαι απολύτως τις απόψεις Ρέσλερ για την Ελλάδα», είπε ο Ζέεχοφερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης. Ολως τυχαίως είχε προηγηθεί δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid, από την οποία διαφαίνεται πως πάνω από το 70% των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Bild και τα δισ.

Εχει ωστόσο ενδιαφέρον ότι στην οριακή αυτή στιγμή για το μέλλον του ευρώ οι περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί διατυπώνουν πολύ πιο προσεκτικές απόψεις για την ελληνική κρίση χρέους, ενώ ακόμη και η Bild, το πλέον λαϊκίστικο ταμπλόιντ, προτιμά να προβάλλει τα οφέλη που απολαμβάνει η Γερμανία από τη συμμετοχή της στο ενιαίο νόμισμα παρά να φωτίζει ευρωσκεπτικιστικές θέσεις. «Σχεδόν καθημερινά αυξάνεται το άθροισμα των εκατομμυρίων με τα οποία η Γερμανία θα βγει από την ευρωκρίση», έγραψε την περασμένη Τετάρτη η Bild, η οποία υπολόγισε πως τα τελευταία δυόμισι χρόνια το κέρδος της χώρας αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ.

Στην άλλη πλευρά

Το διαβόητο ινστιτούτο Ifo του Χανς Βέρνερ Ζιν υπολόγισε πρόσφατα ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι φθηνότερη για τη Γερμανία από ό,τι η παραμονή της. «Αυτό είναι ένα παράδειγμα έκδηλης ανευθυνότητας», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη Welt. Στο εσωτερικό του FDP εξάλλου οι σκληρές δηλώσεις Ρέσλερ αποδοκιμάζονται εμμέσως πλην σαφώς: «Πρέπει να πάρουμε μαζί μας στην ανανεωμένη Ευρώπη όσο το δυνατόν περισσότερους εταίρους», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρώην γ.γ. του κόμματος, ο οποίος χαρακτήρισε αξιόλογες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας. Από την πλευρά του, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, ειδικός σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, προειδοποίησε πως είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι το Grexit θα λύσει όλα τα προβλήματα. Δεν λείπουν όμως και δηλώσεις όπως αυτή του αντιπροέδρου του κόμματος, Μίχαελ Φουξ, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί. «Είναι απλά μαθηματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φουξ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή