Παρατείνεται ο εφιάλτης των πλημμυρών στη Μανίλα

Παρατείνεται ο εφιάλτης των πλημμυρών στη Μανίλα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η πρωτεύουσα Μανίλα των Φιλιππίνων, όπου συνεχίστηκαν και χθες οι σφοδρές βροχοπτώσεις, παρατείνοντας τον εφιάλτη 1.200.000 ατόμων, που βλέπουν τα σπίτια τους να χάνονται κάτω από το νερό και κινδυνεύουν άμεσα μέσα σε μια πόλη παραδομένη στο χάος.

Το 60% με 80% της Μανίλας είναι πλημμυρισμένο, με τις φτωχογειτονιές να παρασύρονται η μία μετά την άλλη και τη στάθμη των υδάτων να ξεπερνά το ένα μέτρο. Μέσα σε μία ώρα χθες το απόγευμα, η βροχή που σάρωσε την πόλη ήταν ανάλογη με εκείνη της κορύφωσης των μουσώνων του Σεπτεμβρίου του 2009, που σκότωσαν τουλάχιστον 700 άτομα και προκάλεσαν ζημιές ενός δισ. δολαρίων. Αυτήν τη φορά, η πόλη μάχεται με τις πλημμύρες εδώ και 12 μέρες και ο αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, είναι 72 νεκροί και εκατοντάδες εκτοπισμένοι. Πολλοί εκφράζουν φόβους για μεγαλύτερο κόστος, σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικό πεδίο.

«Ολοι οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι», δήλωσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας των Φιλιππίνων, Μπενίτο Ράμος. «Βρισκόμαστε ακόμη σε κατάσταση έρευνας και διάσωσης. Οι πλημμύρες ναι μεν υποχωρούν, αλλά υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στις ταράτσες τους». Λίγες ώρες αφότου ήρε την κατάσταση επιφυλακής, κι ενώ η στάθμη των υδάτων έδειχνε να υποχωρεί, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε νέα προειδοποίηση, χθες το μεσημέρι, εν όψει ισχυρής βροχόπτωσης. Ωστόσο, πολύς κόσμος αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα πλημμυρισμένα σπίτια, υπό τον φόβο απώλειας πολύτιμων αντικειμένων. «Αν υπάρξει ανάγκη να τους αναγκάσουμε να φύγουν, θα το κάνουμε», τόνισε. Οι χρηματαγορές ξανάνοιξαν, χθες, αλλά τα σχολεία και πολλές επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν για δεύτερη ημέρα. Ο υπ. Εσωτερικών, Τζέσε Ρομπρέντο, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί σχέδια για την προσωρινή μετακίνηση πολιτών που ζουν σε επικίνδυνες ζώνες και την παραμονή τους σε κέντρα φιλοξενίας έως ότου τελειώσει η περίοδος των μουσώνων.

Η περίοδος των μουσώνων φέτος στις Φιλιππίνες συγκέντρωσε ισχύ με τον τυφώνα Σάολα και ως τροπική καταιγίδα Χαϊκούι έπληξε τη Μανίλα. Οι βροχές από σήμερα αναμένεται να μειωθούν, καθώς η Χαϊκούι στράφηκε στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή